Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Θέλουν πάρκιγκ το χώρο του παλιού νοσοκομείου


Την εκτίμηση ότι το Υπ. Υγείας «έχει προαποφασίσει την ανώδυνη λύση της χρήσης του παλιού νοσοκομείου ως χώρου στάθμευσης», έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους μετά από τις απαντήσεις της κ. Ξενογιαννακοπούλου, σε σχετική του ερώτηση στη Βουλή.

Οπως δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης, θα πρέπει οι κερκυραίοι να αντιδράσουν προκειμένου το παλιό νοσοκομείο να μείνει στη χρήση του υπουργείου Υγείας και να λειτουργήσει ως νοσοκομείο χρονίως πασχόντων και κέντρο υγείας αστικού τύπου.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό πως στην Κέρκυρα, στην οποία κατοικούν μόνιμα εκατόν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο χρονίως πασχόντων. Υπάρχουν δύο παρόμοια ιδρύματα –το ένα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας και το άλλο στην Καθολική Αρχιεπισκοπή- τα οποία αφενός μεν δέχονται περιορισμένο αριθμό ασθενών, αφετέρου ελάχιστοι Κερκυραίοι μπορούν να ανταποκριθούν λόγω του υψηλού νοσηλίου (1.000-1.200 ευρώ μηνιαίως). Έτσι οι Κερκυραίοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό αναγκάζονται να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού κρατώντας τον δικό τους άνθρωπο, που χρήζει φροντίδας νοσοκομείου χρονίως πασχόντων, στο σπίτι και πληρώνοντας αποκλειστική νοσοκόμα και φαρμακευτικό υλικό για να τον φροντίζει.
Είναι γνωστό επίσης πως η πόλη της Κέρκυρας δεν διαθέτει Κέντρο Υγείας. Η έλλειψη αυτή μέχρι στιγμής δεν είναι πολύ εμφανής γιατί καλύπτεται από το υπάρχον Νοσοκομείο, το οποίο όμως -βάσει των δικών σας διαβεβαιώσεων- σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μεταφερθεί στο καινούργιο Νοσοκομείο που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού της πόλης.
Δεδομένου ότι οι Κερκυραίοι σχεδόν ομόφωνα (ομόφωνο ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου, ομόφωνα ψηφίσματα διάφορων Δημοτικών Συμβουλίων κ.λπ.) ζητούν το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου –μετά τις απαραίτητες επισκευές- να παραμείνει στη χρήση του Υπουργείου Υγείας και να συνεχίσει τη λειτουργία του σαν Νοσοκομείο χρονίως πασχόντων και σαν Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός εάν είναι στις προθέσεις της και πότε να υλοποιήσει την άμεση αυτή ανάγκη του κερκυραϊκού λαού».

Απάντηση υπ. Υγείας

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε ως εξής: «Συμμερίζομαι την ανάγκη να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί τώρα αυτό το παλιό κτήριο, στο βαθμό που, όπως σας έχουμε διαβεβαιώσει, πολύ γρήγορα θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Ακολουθείται, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες μας και τη νομοθεσία, μία συγκεκριμένη αξιολόγηση, η οποία κοιτάει και τη νομική πτυχή και τη σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε την πρότασή σας, δηλαδή να μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί το παλιό κτήριο είτε για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, είτε, όπως λέτε, για νοσοκομείο χρονίων παθήσεων. Είναι από τα πρώτα πράγματα που έχουμε ζητήσει και από το νέο Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας να ασχοληθεί, να υπάρξει ένας διάλογος και με τους φορείς του νησιού, γιατί έχουν ακουστεί και άλλες ιδέες, εκτός απ’ αυτές, που ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει χρήση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί, να δούμε πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια τέτοια υποδομή, προκειμένου να είναι εις όφελος των αναγκών της υγείας του κερκυραϊκού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: