Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η εισήγηση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ στη συνεδρίαση του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.



Στη πρώτη συνεδρίαση του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κλήθηκε και συμμετείχε ο Γιώργος Καλούδης με την ιδιότητα του Δικηγόρου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στη συνεδρίαση αυτή εισηγήθηκε και ζήτησε τα παρακάτω:
Ο τομέας της Δικαιοσύνης είναι πολύπαθος, έχει υποτιμηθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαχρονικά, όπως έχει υποτιμηθεί και ο ρόλος του Δικηγόρου στη διεκδίκηση, κατοχύρωση, των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε μία δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση της κοινωνίας.
Άργησαν πολύ να συγκροτηθούν.
1. ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΙΑ
Είναι απίστευτα αργός, είναι απίστευτα καθυστερημένο αυτό το κράτος στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Εϊμαι απογοητευμένο.
Ενώ ο νόμος ορίζει ότι η εκδίκαση των εργατικών αγωγών πρέπει να γίνεται σε 15 ημέρες, γίνεται σε 15 μήνες 15 μήνες μία αναβολή συν 10 μήνες να εκδοθεί η απόφαση συν1 χρόνο που προσδιορίζεται η έφεση συν 1 χρόνο η αναβολή συν 6 μήνες η απόφαση, δηλαδή 5,5 χρόνια για να εκδοθεί απόφαση για τα δεδουλευμένα. Το ίδιο για όλες σχεδόν τις υποθέσεις.
Είναι αρνησιδικία. Οδηγεί του πολίτες σε αυτοδικία, συντελείτε καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων.
Έτσι καλλιεργούνται οι απατεώνες και οι αδικίες.
Απορώ και εξανίσταμαι πως οι Υπουργοί Δικαιοσύνης δεν εφάρμοσαν τη « ψηφιακή δικαιοσύνη», που εφαρμόζεται με την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε Ευρώπη και Αμερική.
Μηδενικό κόστος.
Απορώ γιατί δεν εφάρμοσαν την απλή διαδικασία που εφαρμόζεται σε Αμερική και Ευρώπη για να μην αναβάλλονται πολύ μακριά οι υποθέσεις και να μη ταλαιπωρούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες δικηγόροι, διάδικοι, πολίτες με δαπανηρές αναβολές και μετακινήσεις!
Ο Δικαστής καλεί ένα μήνα πριν τη δικάσιμο του διαδίκους και τους ερωτά εάν θα γίνει η δίκη ή εάν θα αναβληθεί. Εάν ζητήσει κάποιος αναβολή, δέχεται σε μία κοντινή δικάσιμη, δεν ταλαιπωρείται και δεν ξοδεύεται άδικα, με εκατομμύρια χαμένες εργατώρες, όλος ο κόσμος.

2. Διοικητικοί Δικαστές Τουρίστες της μιάς ημέρας.

Είναι τραγική η κατάσταση με τους Διοικητικούς Δικαστές. Από τη Συνταγματική Αναθεώρηση 2001 τα Διοικητικά Πρωτοδικεία έχουν αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξουσίας για τα δικαιώματα και τα περιουσία των πολιτών.
Έρχονται την προηγούμενη ή την ημέρα της δίκης στην έδρα τους και φεύγουν τη ίδια ημέρα, ενώ ο νόμος επιβάλει να διαμένουν στην έδρα τους. Δικαστές – Τουρίστες τη μιάς ημέρας.
Ούτε ένας δικαστής υπηρεσίας ανά εβδομάδα δεν υπάρχει.
Απίστευτη κατάσταση από εφαρμοστές - εφαρμοστίνες του νόμου, που παρανομούν πρώτα οι ίδιοι.
Για ασφαλιστικά μέτρα ουσίας και για προσωρινές διαταγές στέλνονται με fax και δεν γίνεται καν ακρόαση.
Κατά κανόνα απορριπτικοί, γιατί βαριούνται να δικάσουν για να μη κάθονται στην έδρα τους.
Αγωγές, αποζημιώσεις, 5 χρόνια απροσδιόριστες.

3. ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ


Οι πολίτες δεν βρίσκουν το δίκιο τους ειδικά με τους δασωθέντες αγρούς.
Είναι αδιανόητης τα θέματα των δασωθέντων αγροτών να μη κρίνονται από Δικαστές αλλά από υπαλλήλους κατωτέρους στην ιεραρχία από τον Προϊστάμενο τους που έκδωσε τη προσβαλλόμενη πράξη.
Είναι αδιανόητο στη 5μελή σύνθεση των Δασικών Επιτροπών επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων που βασικά αφαιρούν τη κυριότητα, να συμμετέχει δικαστής και 4 υπάλληλοι.

4. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Μέχρι σήμερα στεγάζονται σε ένα αχούρι, βρώμα, και δυσωδία.
Συνθήκες άθλιες σαν σε κοτέτσι.
Αίτημα για αξιοπρεπές Κτίριο από το 1974.
Το Φλεβάρη 2000 ο αείμνηστος Γιαννόπουλος θεμελίωσε το πρωί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Θεσπρωτίας και το μεσημέρι της Κέρκυρας.
Της Ηγουμενίτσας εγκαινιάστηκε τον Νοέμβρη 2003 από τους Σημίτη – Πετσάλνικο. Της Κέρκυρα το ξεκίνησε ο Γιαννόπουλος, βάλτωσε για χρόνια, κάτι έκανε ο Δένδιας πέρυσι, λίγο θέλει ακόμη και ξαφνικά σταμάτησαν οι εργασίες.
Απαράδεκτο.

6. Νέες Φυλακές Κέρκυρας


Εκκρεμούν από το 1996.
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Μία υπόθεση που εκπέμπει οσμές.

7. Διοικητικό Εφετείο Κέρκυρας.


Οι υποθέσεις Κέρκυρας είναι περισσότερες από των Ιωαννίνων.
Ο Δένδιας εξήγγειλε μεταβατική έδρα Εφετείου στη Κέρκυρα., ενώ μπορούσε, μάλλον υπέκυψε στις πιέσεις των Ιωαννίνων.
Να γίνει τώρα.

8. Νέος ΦΠΑ στους Πολίτες


Οι Οικονομικοί Υπουργοί μάλλον δεν είναι ενημερωμένοι.
Το κράτος, κάθε μέρα, σε κάθε υπόθεση προεισπράττει φόρο εισοδήματος 15 % από κάθε παράσταση δικηγόρου.
Ζεστό χρήμα.
Ο Φ.Π.Α. δεν είναι σε βάρος των δικηγόρων, είναι σε βάρος των πολιτών οι οποίοι θα τον πληρώσουν και θα κάνει πιο ακριβή και απρόσιτη τη προσφυγή τους στη δικαιοσύνη και θα αδυνατίσει ακόμα περισσότερο το κράτος δικαίου.
Θα δυσκολέψει περισσότερο την ήδη δύσκολη θέση των νέων δικηγόρων πού είναι τα 2/3 του συνόλου. Ήδη με την αρνησιδικία οι νέοι δικηγόροι Στερούνται δικαστικών παραστάσεων μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν και θα καταξιωθούν.
ΑΡΝΣΗΣΙΔΙΚΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΑΞ, ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ, ΚΤΗΡΙΑ – ΑΧΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ , ΠΟΥ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΦΠΑ.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: