Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ας δώσουμε τέλος στη μετριότητα

Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ δύσκολες. Μετά από 36 «μεταπολιτευτικά» χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις ελλείψεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από όλους όσοι ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας όλη αυτή την χρονική περίοδο, ο καθένας στο ποσοστό που του αναλογεί.


Αρθρο του Σπύρου Μπουνιά-μαθηματικού


Πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και βγάζοντας τις παρωπίδες που είτε λίγο είτε πολύ όλοι φοράμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με μεγάλη ψυχραιμία , αποφασιστικότητα και ρεαλισμό.

Ήρθε η ώρα ώστε «οι πεφωτισμένοι» αυτού του τόπου και έχουμε πολλούς να είστε σίγουροι, τα φωτεινά μυαλά της πατρίδας μας ,να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να βγουν μπροστά, να σταματήσουν να κρύβονται και να ιδιωτεύουν. Πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ,να γίνουν μπροστάρηδες τώρα που η χώρα τους έχει ανάγκη. Από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά η παρουσία τους στα πολιτικά δρώμενα έχει ακολουθήσει μια πορεία που συνεχώς φθίνει , με αποτέλεσμα να υπάρχει σαρωτική επικράτηση της μετριότητας με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Δεν ζητάμε να μας κάνουν τη χάρη. Ζητάμε και απαιτούμε σαν Έλληνες πολίτες να βγουν μπροστά και να πάρουν θέση στη συνεχιζόμενη πολιτιστική- οικονομική- θεσμική και ηθική κατρακύλα του τόπου μας.

Να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε σταματήσουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να έχουν πρότυπα τα κακέκτυπα της εποχής έτσι όπως πολύ έξυπνα πλασάρονται από τα λεγόμενα ΜΜΕ. Για να δούμε επιτέλους στα μάτια τους την ελπίδα και το όραμα για ένα καλλίτερο μέλλον μακριά από το κυνήγι του εύκολου χρήματος. Να δούμε τους μεσήλικες να μπορούν να σκέφτονται και άλλα πράγματα εκτός από την καθημερινή επιβίωση και το άγχος για την πληρωμή των δανείων και τους ηλικιωμένους να απολαμβάνουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής αντί να «ζητιανεύουν» για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Πρέπει επιτέλους αυτή η ζωή να αλλάξει για όλους μας και είναι σοβαρό έγκλημα να συνεχίζουμε να ζούμε ο καθένας κλεισμένος στο καβούκι του. Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στη άκρατη εξατομίκευση της ζωής του Έλληνα. Μιας ζωής ξενόφερτης και αντίθετης με τα πιστεύω και τις συνήθειες μας.

Αλλά να γίνω και λίγο πιο συγκεκριμένος . Ζούμε μια δύσκολη για όλους στιγμή και όπως μας λένε φταίει η σπατάλη στο δημόσιο τομέα- εκτός των άλλων για δεινά μας. Μάλιστα κόβουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να σκεφτόμαστε πως έτσι απλά καταδικάζουμε την αγορά σε μαρασμό. Μάλλον άλλου είδους σπατάλη εννοούν όταν αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων κτιρίων είναι ενοικιαζόμενα και τα λεφτά του Κερκυραίου φορολογούμενου καταλήγουν στις τσέπες «έξυπνων» ιδιοκτητών ακινήτων που από αποθήκες τα περισσότερα τα μετέτρεψαν σε σχολεία, γραφεία και Δημόσιες Υπηρεσίες πλουτίζοντας.

Ποια είναι η πρόβλεψη και ποιες οι ενέργειες των εχόντων την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου μας όλα αυτά τα χρόνια ώστε να εκμεταλλευτούμε τον υπάρχοντα πλούτο προς όφελος του γενικού συνόλου; Ποια είναι η διορατικότητα που έπρεπε να έχουν επιδείξει ώστε οι συνθήκες της καθημερινότητας μας να βελτιώνονται συνεχώς; Να γιατί μίλησα πιο πάνω για την επικράτηση της μετριότητας σε όλους τους τομείς.

Σ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε η χώρα μας έχει την ανάγκη όλων . Σ αυτό το σημείο πιστεύω πρέπει να βοηθήσει και η εκκλησία δεχόμενη ασυζητητί τη γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αναλαμβάνοντας και άλλης μορφής πρωτοβουλίες ,χωρίς να υποκύπτει στις ακραίες θέσεις ορισμένων που εξακολουθούν να ζουν με το παρελθόν.

Είναι χρέος όλων μας να μιλάμε, να αντιδράμε όταν και όπως πρέπει –χωρίς όμως τη στείρα άρνηση που με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζουν κάποιοι- να συμμετέχουμε ,να προτείνουμε , ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ επιτέλους. Οι πολιτικοί να παλέψουν να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν σαν υπηρέτες του κοινού συμφέροντος ,ώστε να πείσουν τους πολίτες πως δεν τους αξίζει τόση απαξίωση και οι πολίτες να έχουν τα μάτια τους καθημερινά ορθάνοιχτα ώστε με την ενεργή συμμετοχή τους να δρομολογούν τις εξελίξεις. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να δούμε αυτό τον έρμο τον τόπο να αναπτύσσεται. Επιτέλους ας απελευθερωθούμε από το φασισμό της μετριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: