Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Παρουσία της Α. Γκερέκου στην έκθεση Intourmarket της Μόσχας


Επίσκεψη στην τουριστική έκθεση Intourmarket της Μόσχας πραγματοποίησε χθες η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Aντζελα Γκερέκου, προωθώντας τον ελληνικό τουρισμό στη ρωσική αγορά. Επισκέφτηκε το Περίπτερο του ΕΟΤ και συνομίλησε με επισκέπτες της έκθεσης. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού και Επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Ανατόλι Γιάρουτσκιν και συνομίλησε σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό.

Ο κ. Γιάρουτσκιν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μετά από καιρό ενεργοποιήθηκε η συνεργασία σε θέματα τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες. Συνεργασία, όπως είπε, που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τις δυο χώρες με την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Στη συνάντηση τέθηκαν από την κ. Γκερέκου θέματα σχετικά με την ενίσχυση και προώθηση του ελληνικού τουρισμού στην αγορά της Ρωσίας.

Η κα Γκερέκου εξέφρασε την επιθυμία να καταστεί η χώρα μας ένας από τους κύριους προορισμούς των Ρώσων τουριστών, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης και της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Ακόμη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των δύο χωρών, στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού και στην καθιέρωση άμεσων επαφών μεταξύ των ενώσεων τουριστικών πρακτόρων των δύο χωρών.

Στο πάγιο αίτημα των Ρώσων για διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας από την Ελλάδα, η κα Γκερέκου επανέλαβε ότι αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και η ίδια έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών ότι σύντομα θα υπάρξει μια λύση, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Σένγκεν, που θα ικανοποιεί και τους Ρώσους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η θερμή διάθεση συνεργασίας και ο κ. Γιάρουτσκιν μαζί με την κ. Γκερέκου συμφώνησαν για την αναβάθμιση της άτυπης Ομάδας Εργασίας, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του πρώην ΥΠΤΑΝ και της Κυβέρνησης της Μόσχας, σε υποεπιτροπή, στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

"Ήταν μια πολύ σημαντική και πολύ θετική συνάντηση για τα θέματα τουρισμού, πραγματικά έχω γεμίσει αισιοδοξία γιατί η συνεργασία μας θα είναι πολύ θετική από ό,τι είδα. Έχουμε μιλήσει για μερικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και από τις δύο πλευρές, όπως είναι η αναβάθμιση της ομάδας εργασίας στα θέματα τουρισμού, της αρμόδιας υποεπιτροπής, με πολύ συγκεκριμένους στόχους και με μια ατζέντα αναβάθμισης της συνεργασίας μας για τα θέματα τουρισμού", δήλωσε η κα Γκερέκου. "Μερικά παραδείγματα είναι τα workshops, που μπορούν να γίνουν μεταξύ των δύο χωρών, promo-trips, με ανταλλαγή δημοσιογράφων και tour-operators και γενικότερα αυτό που ζήτησα και έγινε αποδεκτό είναι ότι η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη στιγμή, αλλά στηρίζεται πραγματικά στις χώρες, που νοιώθει πάρα πολύ κοντά της σε πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό επίπεδο. Η Ρωσία είναι μια τέτοια χώρα, οπότε σΆ αυτήν την περίοδο, στο φετινό μας καλοκαίρι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μΆ ένα πολύ ζεστό Καλημέρα τους Ρώσους πολίτες, που τόσο πολύ ξέρουμε ότι αγαπούν την Ελλάδα. Οπότε νομίζω ότι μέσα από αυτή την αρχή της συνεργασίας μας από σήμερα θα αυξήσουμε το ποσοστό.Tο θέλουμε πολύ και η συνεργασία θα είναι σε βάθος χρόνου.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαρότσκιν είπε: "Ως επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού είμαι πολύ χαρούμενος, που μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα αποκαταστήσαμε την επαφή σε υψηλό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του τομέα του τουρισμού. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι όπως είπε η κα υφυπουργός ότι η επανέναρξη της λειτουργίας της ομάδας εργασίας για τον τουρισμό θα δώσει νέα ώθηση για την αύξηση των αμοιβαίων ανταλλαγών στον τομέα του τουρισμού και θα υπηρετήσει τις σχέσεις των λαών μας. Ο τουρισμός είναι ο πιο αναγνωρισμένος θεσμός λαϊκής διπλωματίας, ο καλύτερος τρόπος για την προσέγγιση μεταξύ των ανθρώπων".

Τέλος η υφυπουργός τόνισε ότι "αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της βίζας. Κι εμείς είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο ταξίδι του στη Μόσχα, τόσο ο τομέας τουρισμού, όσο και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και το υπουργείο Εξωτερικών ήδη επεξεργάζεται λύσεις ευκολότερης διαδικασίας έτσι ώστε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα. Σαφώς είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα απΆό,τι πριν, αλλά ακόμη δεν είναι έτσι όπως θα τα θέλαμε. Αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τη ροή Ρώσων πολιτών προς την Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: