Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ούτε μισθοδοσία δε μπορούν να καταβάλουν οι Δήμοι




Σε δεινή οικονομική θέση έχουν περιέλθει πλέον οι Δήμοι,με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να καταβάλλουν ούτε τη μισθοδοσία.Η περικοπή των ΚΑΠ κατά 30% περίοδο την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου επιτείνει την προβληματική κατάσταση που αποτυπώθηκε και στην σημερινή ολομέλεια των δημάρχων του νομού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Μιχ. Κάρρα αν δε δοθεί άμεσα λύση από την πολιτεία, οι δήμαρχοι δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από το διάλογο για Καλλικράτη και να βάλουν ακόμα και λουκέτο στα δημοτικά καταστήματα.

«Αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε όχι μόνο τις τρέχουσες ανάγκες σε ότι αφορά εργολάβους και προμηθευτές. Υπάρχει η αγωνία όλων των Δημάρχων να καταβάλλουν τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις ασφαλιστικές εισφορές.Δεν είναι ευθύνη της Τ.Α. και των δημάρχων.Ποιός δήμαρχος, θέλει να αφήσει το προσωπικό του απλήρωτο;».

Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί,η πληροφορία ότι θα σταλεί συμπληρωματική χρηματοδότηση και θα γίνει εκταμίευση 134 εκ. ευρώ που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση απο παρακρατηθέντες πόρους παρελθόντων ετών.

Αν γίνει αυτό, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, «καλύπτουμε πολλές από τις βασικές μας ανάγκες με πρώτη τη μισθοδοσία. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να πληρώσουμε το προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν έσοδα. Μην ξεχνάμε ότι και τα τέλη παρεπιδημούντων έχουν καταργηθεί. Δεν μπορούμε εν μέσω κρίσης ν΄αυξήσουμε τους φόρους (ανταποδοτικά τέλη) π.χ. καθαριότητα, φωτισμός, τέλη ύδρευσης.Το κεντρικό κράτος διαχρονικά δεν έχει σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις του προς την Αυτοδιοίκηση».

Προς κινητοποιήσεις

Οι Δήμαρχοι προσανατολίζονται μετά το Πάσχα να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να ενημερώσουν τον κόσμο ότι δε μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Λουκέτο στο Δήμο Ζακύνθου

Ο δήμαρχος Ζακυνθίων Διονύσης Ακτύπης έκανε λόγο για οικονομικό αδιέξοδο των ΟΤΑ, ενώ σύμφωνα με την τοπική ΕΡΑ στο Δήμο του μπήκε σήμερα λουκέτο αφού οι εργαζόμενοι κάνουν αποχή από την εργασία τους παραμένοντας στο σύνολό τους απλήρωτοι για περισσότερο από ένα μήνα. Ο κ. Ακτύπης υποστήριξε ότι αντίστοιχες εξελίξεις θα δρομολογηθούν και στους υπόλοιπους δήμους των Επτανήσων, αν συνεχιστεί η τακτική μη καταβολής των χρημάτων που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση όχι μόνο να αποδώσει το σύνολο των ΚΑΠ αλλά και να αυξήσει τη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Επιστολή Κακλαμάνη σε Ραγκούση

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό και την αγωνία του, για τις μειώσεις στους ανά μήνα καταβαλλόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίες ξεπερνούν το 35%. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια οι δήμοι να ασφυκτιούν περαιτέρω οικονομικά, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και κυρίως τις μισθολογικές .

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ επιπρόσθετα, τονίζει ότι οι δήμοι έχουν οι ίδιοι προχωρήσει σε μείωση των δαπανών τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Με δεδομένη τη διαμορφούμενη κατάσταση, τίθεται εν αμφιβόλω η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», και για το λόγο αυτό ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να περιορισθούν οι μειώσεις των αυτοτελών πόρων στο ελάχιστο, αρχής γενομένης από το μήνα Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: