Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

«Αφαντες» οι επιδοτήσεις των κερκυραίων ελαιοπαραγωγών!

Πρόβλημα, η έκταση του οποίου δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, έχει προκύψει με την φετινή καταβολή των επιδοτήσεων στους κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΑΣΚ Γ. Βλάχο η Κέρκυρα, μαζί με την Λακωνία και το Κιλκίς περιλαμβάνονται στους νομούς, που δεν έχει ακόμη καταβληθεί η επιδότηση.

Δείγμα της σύγχυσης που επικρατεί είναι ότι η όποια πληροφόρηση έχει η ΕΑΣΚ δίνεται με το...σταγονόμετρο και προέρχεται κυρίως από υπηρεσιακούς μηχανισμούς ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΠΕΚΕΠΕ!

Προβλήματα στην ψηφιοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο για την Κέρκυρα το πρόβλημα εστιάζεται ότι στους χάρτες που έγινε η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, αν διαπιστωθεί αγρότης που έχει δηλώσει ελαιόκτημα εντός αστικής περιοχής, δε μπορεί να λάβει επιδότηση.

Το χειρότερο είναι ότι δεν του περικόπτεται η επιδότηση για το συγκεκριμένο αναλογικά αγροτεμάχιο,αλλά στο σύνολό της.

Σημειώνεται ότι από τα 14 εκατ. ευρώ που είναι το διαθέσιμο ποσό για τις φετινές επιδοτήσεις στο νομό, τα 5 αντιστοιχούν σε αστικές περιοχές και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει για την τοπική οικονομία, αν περικοπεί αυτό το ποσό.

«Βάση πληροφοριών από τα κεντρικά της ΑΤΕ δεν έχει καταβληθεί η επιδότηση ούτε στους παραγωγούς που δεν είχαν λάθη στην ψηφιοποίηση.Δεν έχουμε ενημέρωση ούτε πόσοι είναι αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα »,σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν θα υπάρξει τροποποίηση, εντός 10-15 ημερών το πρόβλημα θα χει λήξει και οι κερκυραίοι παραγωγοί θα πάρουν τα χρήματα τους.

Χάνουν την επιδότηση

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική εγκύκλιο (από 2-3-2010), αποσαφηνίζει ότι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 του κανονισμού 73/2009 και μετά απο διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς αποφασίστηκε από το 2010 να μην χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις στις εκμεταλεύσεις που το συνολικό ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων (της αξίας των δικαιωμάτων και συνδεδεμένων ενισχύσεων) που τους αναλογούν δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όσοι γεωργοί διαθέτουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης χαμηλής συνολικής αξίας, προκειμένου να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, είτε να τα μισθώσουν μαζί με την αντίστοιχη έκταση σε άλλο γεωργό που δικαιούται άμεσες ενισχύσεις άνω των 200 ευρώ, είτε να τα μεταβιβάσουν με ή χωρίς γη, σε άλλο γεωργό που εισπράττει άμεσες ενισχύσεις άνω των 200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: