Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Συναντήσεις Γκερέκου για βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης βίζας από Ρωσία


Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Intourmarket και ΜΙΤΤ της Μόσχας, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού , Aντζελα Γκερέκου, είχε ενημερωτική συνάντηση με τον γενικό πρόξενο, κ. Πλώτα, προκειμένου να συζητήσουν για τη διαδικασία εκδόσεων και θεωρήσεων βίζας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Για τον ίδιο λόγο, επισκέφτηκε ένα κέντρο έκδοσης βίζας στη Μόσχα, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη διαδικασία.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Κυβέρνησης της Μόσχας, κ. Αντιουβέεφ. Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των Ρώσων που ταξιδεύει στο εξωτερικό προέρχεται από τη Μόσχα, όπου ζουν περίπου 17 εκατομμύρια πολίτες. Η κ. Γκερέκου τόνισε για μια ακόμη φορά τη διάθεση της Ελλάδας να απλοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας και να προωθήσει, μορφές τουρισμού που μπορούν να λειτουργήσουν σε 12μηνη βάση, όπως είναι ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου, το city break κ.α.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αντιουβέεφ δήλωσε τα ακόλουθα: "Πιστεύω ότι οι αμοιβαίες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι παραδοσιακά αδελφικές. Έτσι αναπτύσσονταν οι σχέσεις αυτές και έτσι ευελπιστώ ότι θα αναπτύσσονται και στο μέλλον. Διεξαγάγαμε καρποφόρες συνομιλίες που αποβλέπουν στην εμβάθυνση των σχέσεών μας, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης τόσο από τη Μόσχα προς την Ελλάδα όσο και από την Ελλάδα προς τη Μόσχα. Εξετάσαμε τις δυνατότητες αμοιβαίων επενδύσεων, τόσο επιχειρήσεων της Μόσχας στην ελληνική οικονομία, όσο και Ελλήνων επιχειρηματιών στην οικονομία της Μόσχας. Η υπάρχουσα ομάδα εργασίας μας επιτρέπει να επιλύσουμε επιχειρησιακά τα ζητήματα που προκύπτουν στην πορεία προς επίτευξη αυτών των στόχων. Πιστεύω ότι έχουμε καλές προοπτικές".

Με τη σειρά της η κα Γκερέκου αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Αντιουβέεφ δήλωσε:
"Είμαι ευτυχής που μιλάω με τον κατάλληλο άνθρωπο που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής τουριστών από τη Ρωσία και ειδικότερα από τη Μόσχα. Είναι μια τεράστια πόλη και το 55% των τουριστών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τη Ρωσία προέρχονται από τη Μόσχα. Βεβαίως εντοπίσαμε ότι υπάρχει σαφώς ένα τεράστιο πεδίο αύξησης αυτή της ροής αν συνεργαστούμε σταθερά, με συνέπεια και πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες για να γίνει αυτό. Συζητήσαμε και για τα προβλήματα που υπάρχουν. Το θέμα της βίζας και πάλι έρχεται στο προσκήνιο. Ήδη οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει και από το ΥΠΕΞ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο μπορούμε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία αυτή. Για μας η ρωσική αγορά είναι μια τεράστια αγορά, πολύ σημαντική. Οι Ρώσοι αγαπάνε τη χώρα μας, μπορούμε πραγματικά να έχουμε μια ροή που θα μας βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά στιγμή. Μπορούμε να την αυξήσουμε από τις 250.000 που είναι σήμερα σε 1-1,5 εκ.. Η Τουρκία έχει 2,5 εκ. τουρίστες από τη Ρωσία, η Αίγυπτος 1,5-2 εκ. Η Ελλάδα που έχει τόσα πολλά κοινά, πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά στοιχεία με τη Ρωσία μπορεί πραγματικά να αναπτύξει έναν τουρισμό πολύ δυναμικό από τη Ρωσία, και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση. Μιλήσαμε επίσης για την ανταλλαγή σε σχέση με την πόλη της Μόσχας, τον πολιτιστικό τουρισμό, την τουριστική πολιτική, το city break, και, βεβαίως, για το πως θα βοηθήσουμε να αυξηθούν οι πτήσεις και από την δική μας πλευρά, κάτι που θα κάνω με την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση προς το κοινό όφελος, κυρίως βεβαίως της τουριστικής Ελλάδας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: