Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Αποκαλυπτήρια προτομής του συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κερκυραίου συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη (1917-2000) θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 και ώρα 13.00 στον Κήπο των Παλαιών Ανακτόρων («Κήπος του Λαού»), από τον Δήμαρχο Κερκυραίων και την Δημοτική Αρχή.
Την προτομή, η οποία είναι έργο της Κερκυραίας γλύπτριας κ. Ρένας Κρουαζιέ, προσέφερε στην πόλη της Κέρκυρας η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού). Ο Σπύρος Πλασκοβίτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής.
Στα αποκαλυπτήρια έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παραβρεθούν και μέλη της οικογένειας (η σύζυγος του συγγραφέα, κ. Ευφροσύνη Πλασκοβίτη, και ο υιός του κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας).

Ο Σπύρος Πλασκοβίτης γεννήθηκε το 1917 στην Κέρκυρα, αλλά σύντομα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Μετά τα γυμνάσιο, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι. Στη διάρκεια της Κατοχής, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση μέσα από την οργάνωση ΠΕΑΝ. Από το 1951 υπηρέτησε στο δικαστικό σώμα, από το οποίο διώχτηκε από τη χούντα, για να επανέλθει μετά τη μεταπολίτευση, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του συμβούλου της Επικρατείας, από όπου παραιτήθηκε το 1977, λόγω της γνωστής υπόθεσης - δίκης του Πολυτεχνείου. Στα χρόνια 1968-1972, ο Σπ. Πλασκοβίτης διώχτηκε και εκτοπίστηκε από τη χούντα στην Κάσο, για τη συμμετοχή του στη «Δημοκρατική Αμυνα». Από το 1977 και μέχρι το 1989, εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Με το γράψιμο είχε σχέση από τα παιδικά του χρόνια. Μαθητής ακόμα, δημοσίευε κείμενά του στη «Διάπλαση των Παίδων» του Γρ. Ξενόπουλου, με το ψευδώνυμο «Λευκήτας». Μετά τις νομικές σπουδές του, άρχισε να γράφει συστηματικά. Η λογοτεχνική εμφάνισή του έγινε το 1947 με διηγήματά του στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Εποχές» και «Ταχυδρόμος». Το 1948 εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων του, «Το γυμνό δέντρο». Το 1952, το βιβλίο του «Η θύελλα και το φανάρι» παίρνει το β` κρατικό βραβείο. Το 1961 εκδίδει το μυθιστόρημα «Το φράγμα» και αποσπά το βραβείο της «Ομάδας των Δώδεκα». Ακολουθούν «Οι γονατισμένοι» (διηγήματα, 1964), «Το συρματόπλεγμα» (διηγήματα που έγραψε στην εξορία στο διάστημα 1969-1972 και εκδόθηκαν το 1974), «Η πόλη» (1979, κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, 1980), «Το τρελό επεισόδιο» (διηγήματα, 1984), «Η πεζογραφία του ήθους» (δοκίμια, 1986), «Η κυρία της βιτρίνας»( μυθιστόρημα, 1990), «Το πουκάμισο του καθηγητή» (διηγήματα, 1993). Κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα γνωστά συλλογικά βιβλία «Δεκαοχτώ Κείμενα» και «Νέα Κείμενα», που κυκλοφόρησαν το 1970 και 1972, αντίστοιχα. Αρκετά έργα του Σπ. Πλασκοβίτη μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Σπ. Πλασκοβίτης, άνθρωπος ευγενής, σεμνός, συνετός, με κοινωνικές ευαισθησίες, όταν αποσύρθηκε από το δικαστικό σώμα, ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση για τα θέματα των λογοτεχνών, ενώ πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στον πολιτισμό, μέσω της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: