Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

3 ή 4 Δήμους, συν τους Παξούς πρότεινε η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Ραγκούση

Δύο προτάσεις(3 ή 4 Δήμους στο νησί) , ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης και το νέο χωροταξικό των Δήμων σε επίπεδο νομού, κατέθεσε στον υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπούκας στη συνάντηση της 30ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Πρόκειται για τη θέση που πήρε η Νομ. Επιτροπή Κέρκυρας του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση, αλλά και τον διάλογο που είχε η οργάνωση με την τοπική κοινωνία, τις τοπικές οργανώσεις ΠΑΣΟΚ και με Δημάρχους.

Περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Διατήρηση και ενίσχυση με νησιωτικές πολιτικές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
2. Για το νησί της Κέρκυρας οι προτάσεις: α) δημιουργία τριών (-3-) Δήμων: Βορρά, Μέσης, Νότου με συνένωση του Δήμου Κερκυραίων με όμορο Δήμο και β) η δημιουργία τεσσάρων (-4-) Δήμων: Βορρά, Μέσης, Δήμου Κερκυραίων ως έχει και Νότου.
3. Ο Δήμος Παξών παραμένει ως έχει.
4. Τα Διαπόντια νησιά Μαθράκι – Οθωνοί - Ερείκουσα παραμένουν κοινότητες, εκτός αν οι κάτοικοί τους αποφασίσουν για τα δικά τους συμφέροντα, συνένωσή τους με τον Δήμο του Βορρά ή συνένωσή τους σε ενιαίο Δήμο Διαποντίων.

Επίσης,κατατέθηκαν υπόμνημα και χάρτες του Νομού σύμφωνα με τις προτάσεις της Νομαρχιακής, ενώ κατατέθηκε η ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κέρκυρας.

Οπως τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του γραμματέα της Νομαρχιακής. ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει όλες τις προτάσεις.

Σύμφωνα με σχεδιασμούς του Υπουργείου και μετά από άλλες συναντήσεις που θα έχει για το θέμα αυτό, θα καταθέσει για διάλογο την τελική πρόταση της διοικητικής μεταρρύθμισης αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι θέσεις Ραγκούση

Στη συνάντηση των Γραμματέων των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών, ο υπ. Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στάθηκε στα εξής:

1. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
2. Ο Νόμος θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Εθνικό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάϊο.
3. Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νοεμβρίου θα γίνουν σύμφωνα με την νέα μεταρρύθμιση.
4. Οι πόροι και η πρόνοια εξασφάλισης άντλησης πόρων για την εφαρμογή του νέου εγχειρήματος της αποκέντρωσης του κράτους είναι εξασφαλισμένοι και προβλέπονται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο.
5. Τα όρια και ο σχεδιασμός των Περιφερειών της χώρας δεν αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: