Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Στην Κέρκυρα το Γ’ Διεθνές Συνέδριο Ελληνικού Πολιτισμού

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:«Αναπαραστάσεις Γυναικών σε Έργα Ανδρών Δημιουργών της Μεσογείου», διοργανώνει η Ένωση Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «ΕΚΑΤΑΙΟΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Θιναλίων.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και θα διεξαχθεί 3-6 Ιουνίου στο Δήμο Θιναλίων.
Σκοπός του συνεδρίου είναι, η για πρώτη φορά, συγκροτημένη ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ της επίσημης έως τώρα γνώσης και της σχετικής φεμινιστικής άποψης γύρω από τις γυναίκες και το πώς τις αποτύπωσαν οι άνδρες δημιουργοί της Μεσογείου στο έργο τους, καθώς και η συνεισφορά των πορισμάτων του διαλόγου αυτού στη προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να γίνουν ορατές οι ζωές των γυναικών και να ακουστεί και η δική τους φωνή στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής κριτικής και, μάλιστα, για ένα σημαντικό για το φύλο τους θέμα, όπως το συγκεκριμένο.
Παράλληλα, επιδίωξη του Συνεδρίου αποτελεί η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων, ανδρών και γυναικών, ποικίλων ερευνητικών κλάδων να συμμετάσχουν στον επιστημονικό διάλογο και να παρουσιάσουν ανάλογες εργασίες.
Τα Πρακτικά του συνεδρίου, καθώς καλύπτουν ευρύ φάσμα διεπιστημονικών ανακοινώσεων, θα αποτελέσουν έναν συγκροτημένο και ολοκληρωμένο πυρήνα μεταγενέστερων αναφορών και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω προώθηση του έμφυλου προβληματισμού ειδικότερα και των Σπουδών του Φύλου ευρύτερα.
Οπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της οργανωτικής επιτροπής, «στο πλαίσιο των Διεθνών Έμφυλων Πολιτισμικών Σπουδών βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το πώς οι άνδρες καλλιτέχνες και δημιουργοί αναπαρέστησαν τις γυναίκες στα έργα τους μέσα από τη δική τους οπτική και τις κοινωνικές άμυνες του φύλου τους. Οι αναπαραστάσεις αυτές δεν εξέφραζαν πάντοτε τις πραγματικές συνθήκες που διαμόρφωναν την καθημερινότητα των ίδιων των γυναικών, αλλά βασίζονταν στο πώς οι συγκεκριμένοι δημιουργοί πίστευαν ότι «έπρεπε να είναι γυναίκες. Συχνά σε κάποιες από τις δημιουργίες τους ήταν εμφανής ένας έντονος μισογυνισμός, ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα από τη σκοπιά του φύλου χρησιμοποιεί αυτή την καλλιτεχνική παραγωγή, για να ανασυνθέσει το πολλαπλά συσκοτισμένο γυναικείο παρελθόν και να προσθέσει – διευρύνοντας και εκδημοκρατίζοντας την - στην επίσημη ιστορία και ιστορία των γυναικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: