Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Μήνυμα του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ


Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημ. Πουλιέζος, έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο μήνυμα:

Η 22 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η ημέρα αυτή, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, βρίσκει τη χώρα αλλά και τον πλανήτη μας, με έντονα προβλήματα διαχείρισης ενός από τα μεγαλύτερα αγαθά για την επιβίωσή μας.

Είναι γνωστό ότι μελετητές θέλουν την έλλειψη πόσιμου νερού να αποτελεί πρώτη αιτία συγκρούσεων στο μέλλον, με προβλήματα που θα ξεπερνούν ακόμη και την έλλειψη του πετρελαίου.

Στη χώρα μας, η διαχείριση τεράστιων ποσοτήτων ύδατος είτε για την ύδρευση πόλεων είτε για την άρδευση περιοχών όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, αποτελούν θέματα μόνιμου και έντονου διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και οικολογικών οργανώσεων.

Στην Κέρκυρα, οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα που πέρασε, αποτέλεσαν μια ευχάριστη παρένθεση στο διαρκές πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός μας με την αποταμίευση και διαχείριση ποσοτήτων πόσιμου νερού, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της Κέρκυρας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η χρήση του νερού στις οικίες και τις επιχειρήσεις, αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον καθένα, προκειμένου να σταματήσουμε σπατάλες που οδηγούν σε τέλμα. Η Κέρκυρα, αντιμετωπίζει κατά καιρούς προβλήματα επάρκειας που είναι ικανά να οδηγήσουν ακόμη και σε τμηματική παροχή νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάτι τέτοιο, θα επιβάρυνε ιδιαίτερα την τουριστική οικονομία ενώ θα αποτελούσε πλήγμα και για την ποιότητα ζωής όλων όσων ζουν στο νησί μας.

Η ΔΕΥΑΚ, αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, ολοκλήρωσε σειρά έργων για την προστασία των αποθεμάτων και την αύξηση της υδρευτικής ποιότητας των καταναλωτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης που ξεκινά από τις πηγές του Γαρδικίου και φθάνει στην πόλη, θα επιτρέψει την εξάλειψη των τεράστιων διαρροών που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 28% του διακινούμενου ύδατος! Ταυτόχρονα, ένα σύγχρονο και εκτεταμένο δίκτυο μετρητών απώλειας ύδατος έχει τοποθετηθεί σε ολόκληρο σχεδόν το Δήμο και δίνει τη δυνατότητα στο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της επιχείρησης να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του δικτύου, επεμβαίνοντας όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η ΔΕΥΑΚ, σε μια προσπάθεια αρωγής των συμπολιτών μας στην προσπάθειά τους να λάβουν ελεγχόμενο για την ποιότητά του πόσιμο νερό, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση, προσφέρει δωρεάν χρήση των κρουνών αποσκλήρυνσης.

Ταυτόχρονα, με συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους αποδίδει στους καταναλωτές το καλύτερο δυνατόν νερό για οικιακή χρήση.

Χρειάζεται ωστόσο συνολική πολιτική διαχείρισης του νερού, η οποία ξεκινάει από το κράτος και τις Επιχείρησης Ύδρευσης αλλά καταλήγει στους τελικούς χρήστες. Στο σημείο αυτό, κομβική είναι η εμπλοκή του κράτους, σε ότι αφορά τη δημιουργία των φραγμάτων, ως μεθόδου οριστικής επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος της Κέρκυρας. Η καθυστέρηση έναρξης του συγκεκριμένου έργου, ενέχει κίνδυνο απώλειας των τεράστιων κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Παράλληλα, μας στερεί την ευκαιρία αξιοποίησης περιόδων έντονων βροχοπτώσεων όπως η φετινή, προκειμένου να γεμίσουν οι ταμιευτήρες των φραγμάτων. Ενέργεια η οποία απαιτεί μεγάλη χρονική περίοδο σύμφωνα με τους μελετητές του έργου.

Αξιοποιώντας τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η ΔΕΥΑΚ επιθυμεί να αποστείλει διπλό μήνυμα τόσο προς την πολιτεία όσο και στους πολίτες. Η πολιτεία θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς έναρξης και κατασκευής των φραγμάτων, έργου ζωής και ανάπτυξης για την Κέρκυρα. Οι πολίτες, οφείλουν να διαμορφώσουν έναν καθημερινό τρόπο ζωής που θα σέβεται τη χρήση του ύδατος ως πολύτιμου όσο και ευαίσθητου αγαθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: