Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Εγκαίνια σήμερα στην ΙΤΒ Βερολίνου


Εγκαινιάζεται σήμερα στο Βερολίνο, η διεθνής τουριστική έκθεση ΙΤΒ. Περίπου 11.000 εκθέτες, που προέρχονται από 180 χώρες του πλανήτη, εκθέτουν στη γερμανική πρωτεύουσα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Μεταξύ των εκθετών της ΙΤΒ είναι και 64 Έλληνες, ενώ τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Τουρκία.

Με περίπτερο της Εταιρίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων και τη στήριξη της Περιφέρειας συμμετέχει η Κέρκυρα και τα Επτάνησα στην έκθεση του Βερολίνου. Μάλιστα, παράγοντες του τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Γερμανίας για τη στήριξη του περιπτέρου του νομού και για επιχειρηματικές επαφές με τουριστικούς παράγοντες από τη χώρα αυτή.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της ΙΤΒ, ευελπιστούν πως το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό απ’ ό,τι ήταν το 2009. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων (DRV) αλλά και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Τουριστικής Οικονομίας (BTW), Κλάους Λέπλε, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως φέτος η οικονομική κρίση «ουδεμία επίπτωση θα έχει στον τουρισμό».

Χαρακτηριστικά του αισιόδοξου κλίματος που επικρατεί είναι και τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου γερμανικού γραφείου ταξιδίων TUI, ο οποίος τόνισε πως οι τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων έχουν ήδη καθοριστεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της TUI, η Ελλάδα - ως τουριστικός προορισμός - έρχεται τέταρτη στις προτιμήσεις των Γερμανών.

Προηγούνται η Ισπανία, η Γερμανία (εσωτερικός τουρισμός) και η Τουρκία. Πάντως, η Αθήνα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταγράφουν αύξηση κρατήσεων, σε σχέση με το 2009, η οποία ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό. Αλλά και ορισμένοι άλλοι ελληνικοί προορισμοί, όπως η Σαντορίνη και η Κέρκυρα, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Μάλιστα, την τάση αυτή επιβεβαίωναν κι άλλοι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ, όπως το Attika Reisen και ο Thomas Cook, που ανακοίνωσε, επίσης, μείωση τιμών κατά 4%.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Attika Reisen, ανέφερε πως συνολικά οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι αυξημένες, σε σχέση με πέρσι, περίπου κατά 6%. Πρόσθεσε, πάντως, πως και οι τιμές έχουν αυξηθεί, ενώ επισήμανε ότι εκείνοι που θα επιβαρυνθούν περισσότερο είναι οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα μεμονωμένα. Πάντως, όλοι οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ καταγράφουν για φέτος - σε σχέση με πέρσι, όταν και σημειώθηκε μείωση κρατήσεων κατά 3%, συγκριτικά με το 2008 - ήδη αυξημένη τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα.

Η Α. Γκερέκου στην ΙΤΒ

Τη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο επισκέπτεται η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Βερολίνο, η κ. Γκερέκου θα έχει συναντήσεις με υπουργούς Τουρισμού άλλων χωρών, ενώ θα πραγματοποιήσει και σειρά επαφών με ξένους δημοσιογράφους.

Η υφυπουργός αναμένεται δώσει μάχη προς την κατεύθυνση ώστε να αντιστραφεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για την χώρα μας, ως απόρροια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Εγκαίνια περιπτέρου ΕΟΤ

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ η Υφυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του τουρισμού και με τις καίριες θεσμικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία, η Ελλάδα, παρά την κρίση, θα είναι ξανά μια πρωταγωνίστρια δύναμη στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του τουρισμού. Επίσης τόνισε ότι ο τουρισμός για την Ελλάδα, δεν είναι απλά μια εμπορική δραστηριότητα αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Οι Έλληνες δεν «εξυπηρετούμε τουρίστες» αλλά «φιλοξενούμε επισκέπτες». Κι αυτή η έννοια της «φιλοξενίας» ήταν πάντα ιερή για τους Έλληνες». Ως προς τις αντιδράσεις των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην εικόνα της Ελλάδας, η κ. Γκερέκου υπόγράμμισε ότι όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα που εισέπραξε η χώρα μας τον τελευταίο καιρό, προώθησε μια εξαιρετικά μονόπλευρη και λανθασμένη εικόνα της Ελλάδας, η οποία όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέλος η κ. Γκερέκου, προσκάλεσε με μια ζεστή «καλημέρα» όλους τους παρευρισκόμενους στην Ελλάδα, για να έχουν και οι ίδιοι την εμπειρία της πραγματικής και εγκάρδιας φιλοξενίας.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε στο χώρο του περιπτέρου του ΕΟΤ και με τον Υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας κ. Rainer Bruderle και τον κυβερνώντα Δήμαρχο του Βερολίνου, κ. Klaus Wowereit. Η συνάντηση έγινε σε ιδιάιτερα θερμό κλίμα, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Και οι τρεις τόνισαν την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Ο Υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Bruderle, εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα και επισήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό προορισμό για τους Γερμανούς ταξιδιώτες, εκφράζοντας τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Με το Δήμαρχο του Βερολίνου κ. Wowereit η κ. Γκερέκου, συζήτησε εκτενώς το θέμα του «city break τουρισμού» αναλύοντας τις «καλές πρακτικές» οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί στο θέμα αυτό από το Βερολίνο. Ο κ. Wowereit δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη του «city break τουρισμού» στην Ελλάδα και μάλιστα ο ίδιος, δήλωσε συχνός επισκέπτης της Αθήνας.
Το Ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ επισκέφτηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai, ο οποίος είχε εκτενή συνομιλία με την Υφυπουργό, κ. Γκερέκου.
Η Υφυπουργός μάλιστα, παρουσίασε στον κ. Rifai το νέο spot προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού, επεξηγώντας ότι η λέξη «Καλημέρα» σημαίνει για τον Ελληνικό Τουρισμό την αρχή μιας νέας, αισιόδοξης και αποδοτικής πορείας. Ακόμη, συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Γκερέκου είχε και ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σχετικά με τον Κοινωνικό και το Θρησκευτικό Τουρισμό και πιθανή συνεργασία για κοινές ενέργειες για το άνοιγμα νέων μακρινών αγορών.
Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συνάντησή αυτή, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε το ανάλογο επίπεδο συνεργασίας στον Τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: