Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Δυναμικό ΟΧΙ στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης




Με μπαράζ κινητοποιήσεων και στην Κέρκυρα απαντούν οι εργαζόμενοι, στα πρωτοφανή οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σήμερα το ΠΑΜΕ και η ΕΛΜΕ προχώρησαν σε κατάληψη της Νομαρχίας, έχοντας τη στήριξη του σωματείου εργαζομένων στη Ν.Α., ενώ το βράδυ το ΠΑΜΕ διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Επίσης,απεργούν επίσης δάσκαλοι και καθηγητές. Η ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει απεργία για τις 16 Μαρτίου, για την επόμενη εβδομάδα, σκοπεύει σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της να τη μεταφέρει νωρίτερα στις 11 του μηνός.



Λουκέτο στη Νομαρχία


Αποκλεισμένη από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΕΛΜΕ ήταν από τις πρωινές ώρες η Νομαρχία.

«Με τη συμβολική κινητοποίηση στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα στη κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, ή έστω να μπλοκάρουμε την εφαρμογή νέων μέτρων που σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει μετά από δύο μήνες. Κλιμακώνουμε τον αγώνα και καλούμε κάθε εργαζόμενο να πάρει μέρος. Σε όλη την Ελλαδα καθημερινά η εργατική τάξη βρίσκεται στους δρόμους» , δήλωσε στην Κ.Σ. το στέλεχος του ΠΑΜΕ Σταμ. Πελάης.


Στο ίδιο πνεύμα και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ Δ. Πιτσιάβας:

«Η εργατική τάξη δίνει σαφή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ε.Ε. ενάντια στα νέα, βάρβαρα σκληρά, αντιλαικά μέτρα. Ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οργανώνει τη δική της πάλη συσπειρωμένη γύρω από το ΠΑΜΕ» .


Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Μεταλληνός, μίλησε για μέτρα, πρωτοφανούς χαρακτήρα και άνευ προηγουμένου.

«Θίγουν το σύνολο της εργασίας και δε θα χουν τελειωμό.Ακυρώνουν, ανατρέπουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Ακυρώνουν το μέλλον της χώρας.Χρειάζεται καθολική αντίδραση της κοινωνίας για να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση, η Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.. Είναι καθήκον του κάθε εργαζόμενου να ξεσηκωθεί» .




Αντιδρά και το Επιμελητήριο


Τα επώδυνα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρέθηκαν στο στόχαστρο των δηλώσεων και του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννη.

«Περιμέναμε πρώτα να ακούσουμε τα αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης και όχι τα εισπρακτικά.Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε βαθιά κρίση την αγορά. Το λουκέτο για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι προ των πυλών. Τα αποτελέσματα θα είναι η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η μείωση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας τίθεται σε κίνδυνο και τα τυχόν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα θα καταστούν άνευ περιεχομένου».

Ο κ. Χονδρογιάννης επανέλαβε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανάκαμψη της οικονομίας:

1. Δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης.

2. Εξορθλογισμό των δημοσίων προμηθειών.

3. Πάταξη της γραφειοκρατίας και φοροδιαφυγής.

4. Αλλαγές με στόχο τη προσέλκυση νέων επενδύσεων.

5. Δίκαιο -διαφανές φορολογικό σύστημα.


Εκτίμησε ακόμη ότι,η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει από τις ακριβότερες στο κόσμο, άρα δε θα υπάρχει ανταγωνιστικότητα.


Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

«Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφίσει με τη διαδικασία του επείγοντος τα άδικα, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα», επισημαίνει το Ν.Τ. Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ.

«Όπως είναι γνωστό τα μέτρα της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

o κατακόρυφη μείωση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων,
o ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας,
o πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο,
o ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας,
o ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας,
o νέα φορολογικά βάρη,
o πάγωμα και μείωση των συντάξεων,
o περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων,
o κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων στις ΔΕΚΟ».


Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 12 έξω από τη Νομαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: