Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τις επόμενες μέρες η απόφαση για τον Φορέα Διαχείρισης λέει η Γ.Γ. του Υπ.Πο.


Υποσχέσεις ότι στο διάστημα 15-20 Μαρτίου, το Υπ. Πολιτισμού θα έχει αποστείλει στο Δήμο Κερκυραίων την πρότασή του για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης για την παλιά πόλη, έδωσε η Γ.Γ. του Υπ.Πο. Λίνα Μενδώνη, που επισκέφθηκε το Σάββατο την Κέρκυρα και πήρε μέρος σε κλειστή σύσκεψη στην ΠΙΝ με την Γ.Γ. το Δήμαρχο Κερκυραίων και άλλους υπηρεσιακούς φορείς.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σωτ. Μικάλεφ, προτάθηκε από την κ. Μενδώνη η συγκρότησή του Φορέα να επιτευχθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Κερκυραίων, της Περιφέρειας και των συναρμόδιων υπουργείων.

Οσο για την χρηματοδότηση του σχεδίου η Γ.Γ του Υπ.Πο. είπε ότι ο κάθε φορέας που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του: «Το Υπουργείο Πολιτισμού στο κομμάτι που του αναλογεί για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία και με τους περιορισμένους πόρους που υπάρχουν, θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό».

΄΄Θετικά συμπεράσματα΄΄

Θετικά χαρακτήρισε τα συμπεράσματα από τη συνάντηση με την κ. Μενδώνη, ο δήμαρχος Σωτ. Μικάέλεφ.

«Δεν είναι μόνο ο φορέας διαχείρησης. Θα πρέπει να βρεθεί και η χρηματοδότηση για ένταξη των δράσεων του σχεδίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ). Ζήτησα επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να συγκροτηθεί σύντομα ο φορέας. Η προγραμματική σύμβαση θα προβλέπει και τις υποχρεώσεις του κάθε συμβεβλημένου μέρους, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των προγραμματικών δράσεων της UNESCO»,σημείωσε ο Δήμαρχος.

Από την άλλη αν και μίλησε και για μεγάλες καθυστερήσεις στο όλο θέμα, υπογράμμισε ότι η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ, προωθεί την υπόθεση.

«Δε πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.Δεν είναι μόνο του Δήμου το βάρος, αλλά και του ΥΠ.ΠΟ. ,του Υπ. Υποδομών και του Υπ.Περιβάλλοντος. Μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».

Μετά από ερώτημα, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η μόνη πρόταση που είχε πάρει για τον φορέα διαχείρισης ήταν του κ. Δένδια, ένα μήνα πρίν τις εθνικές εκλογές. Οπως είπε,την επόμενη των εκλογών κοινοποίησε σε κάθε αρμόδιο το σχέδιο που του κατατέθηκε.

Για το Φοίνικα

Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας της κ. Μενδώνη, συζήτηση έγινε και για την ανάπλαση του Φοίνικα.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το έργο αυτό διαθέτει μελέτη η οποία έχει επαινεθεί απ΄ όσα όργανα έχει τεθεί προς έγκριση. «Απαιτείται χρηματοδότηση, ώστε να γίνει το έργο του Φοίνικα για να μην καταρρεύσει», επεσήμανε, ενώ αν και χαρακτήρισε θετική τη στάση του Υπ.Πο, εξέφρασε προβληματισμό αν λόγω και των οικονομικών προβλημάτων ,εξασφαλιστεί πλήρης χρηματοδότηση.

Συζήτηση έγινε και για την επαναφορά της χρήσης του Μον Ρεπό καθώς και για την τυπική παραχώρηση της ανατολικής πτέρυγας των παλαιών ανακτόρων, του κήπου του λαού και της πινακοθήκης.

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

Την σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, στη ΠΙΝ απασχόλησε κυρίως η διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για τα έργα πολιτισμού. Οπως έγινε γνωστό, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μενδώνη στο κρατικό ραδιόφωνο, το Υπουργείο δεν διαθέτει, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, τομεακό πρόγραμμα για τα κοινοτικά κονδύλια και, έτσι, τα έργα που θα εκτελεστούν θα χρηματοδοτηθούν από το περιφερειακό σκέλος του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: