Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Δηλώσεις Νομάρχη-Δημάρχου Κερκυραίων για το δημοσίευμα – πρόκληση της εφημερίδας Bild


Με αφορμή το δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου αναφέρεται η Κέρκυρα ως ανταλλάξιμο νησί για την κάλυψη του δημοσίου χρέους της χώρας, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι γερμανικές προκλήσεις κατά της χώρας μας, στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων 10ετιών, δυστυχώς συνεχίζονται.
Αυτή τη φορά, κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, είχαν την φαεινή ιδέα να ζητήσουν την Κέρκυρα ως αντάλλαγμα για το δημόσιο χρέος!
Τους ευχαριστούμε που δείχνουν τέτοια προτίμηση στο νησί μας, αλλά έχουν ατυχήσει ως προς τον υπολογισμό της αξίας της Κέρκυρας. Αξίας που είναι ανεκτίμητη και οπωσδήποτε πέραν των δυνατοτήτων του Γερμανικού Προϋπολογισμού…
Εκτός αυτού, αναπόφευκτα, οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας με αναφορά στην Κέρκυρα, ζωντανεύουν μνήμες γεγονότων που θέλαμε να ξεχάσουμε.
Μας θυμίζει για παράδειγμα, τις τραγικές στιγμές που έζησε η πόλη και το νησί μας κατά την διάρκεια των γερμανικών αεροπορικών βομβαρδισμών τον Σεπτέμβριο του 1943, με τις ανυπολόγιστες καταστροφές και την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.
Μας θυμίζει το ξεκλήρισμα της ανθούσας Εβραϊκής Κοινότητας της Κέρκυρας και δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε το ανυπολόγιστο κόστος που πλήρωσε για όλα αυτά το νησί μας και η χώρα μας. Τις πληγές που είναι ανοιχτές ακόμη και σήμερα, 67 χρόνια μετά.
Είχαμε την αίσθηση ότι η φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους λαούς μας, στις έξι 10ετίες που πέρασαν, δεν θα επέτρεπαν να «ξύνουμε παλιές πληγές».
Μένω ωστόσο, με την ελπίδα ότι οι προκλήσεις από την Γερμανική πλευρά, είναι μεμονωμένα περιστατικά από ελάχιστους ανιστόρητους, και ότι τα φιλικά αισθήματα του Γερμανικού λαού για την Ελλάδα και την Κέρκυρα, δεν έχουν αλλάξει».


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
Σχετικά με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bilt, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δώστε μας την Κέρκυρα, να σας δώσουμε λεφτά». Αυτά τα δήθεν χαριτωμένα αστειάκια, που είναι της μόδας πρόσφατα, προσβάλουν την χώρα του Γκαίτε και τον φίλο γερμανικό λαό, περισσότερο από οποιαδήποτε δίκαιη δική μας διαμαρτυρία. Όπως όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, έχουμε έρθει σε έντονη σύγκρουση με άλλους λαούς, και τον γερμανικό ανάμεσα σε άλλους, που μας είχαν αδικήσει κατάφωρα και βομβάρδισαν το νησί μας. Παρ όλα αυτά, έχουμε συγχωρήσει το παρελθόν, χωρίς να το ξεχνάμε, επειδή λαός χωρίς μνήμη είναι ένας λαός που δεν έμαθε από τα παθήματά του.
Αν χρωστάμε, ανεξάρτητα από το ποιος έχει την ευθύνη, έχουμε κάθε διάθεση να ξεχρεώσουμε. Μόνον που απαιτούμε να γίνει σεβαστός ο τρόπος που διαλέγουμε για να εξοφλήσουμε τα χρέη μας. Τα χρήματα, με χρήματα. Μήτε ως αστείο δεν μπορούμε να σκεφτούμε εκχώρηση πατρογονικών δικαιωμάτων μας έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Για τον ίδιο λόγο που αν ήμασταν στη θέση του συντάκτη της εφημερίδας που θέλει να γίνεται ο γελωτοποιός της Ευρώπης, δεν θα επιθυμούσαμε να διεκδικήσουμε κανενός τα γονικά χώματα για να εξοφλήσει τυχόν λογαριασμούς του σε εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: