Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Λουκέτο και στα πρατήρια της Κέρκυρας την Πέμπτη- Στο 1,60 ευρώ το λίτρο θα φτάσει η αμόλυβδη στα νησιά


Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη 18 Μαρτίου αποφάσισε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε και η Ενωση Βενζινοπολών Κέρκυρας. Την ίδια στιγμή ,εκτιμάται ότι μέχρι το 1,60 ευρώ το λίτρο αναμένεται να σκαρφαλώσει η αμόλυβδη βενζίνη στα ακριβότερα πρατήρια της χώρας (σε εθνικές οδούς, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά) μετά τη μετακύλιση του αυξημένου ΦΠΑ (21% από 19%) στις τιμές των καυσίμων.

Μέχρι και σήμερα, η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια του νομού κυμαίνοταν από 1,48-1,52 ευρώ το λίτρο.

Εξωφρενικές τιμές

Η εκπρόσωπος του σωματείου Βενζινοπωλών Κέρκυρας Μαρία Παπαδάτου, εξέφρασε ανησυχία και λύπη για τις εξωφρενικές τιμές που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στις τιμές των υγρών καυσίμων.
«Για όλους είναι μια αρνητική εξέλιξη. Για τους πολίτες και τους πρατηριούχους. Πανελλαδικά έχουμε πτώση τζίρου 30%».
Απαντώντας σε ερώτημα για τις αυξομειώσεις στις τιμές που παρατηρούνται σε πρατήρια της πόλης και της υπαίθρου, ανέφερε ότι κάποιες μικρές εταιρείες έχουν διαφορετική πολιτική στις τιμές και για δικούς τους λόγους χρεώνουν τους πρατηριούχους λιγότερο.
Το κυριότερο αίτημα της προκηρυχθείσας απεργίας είναι να μην ισχύσει η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ενώ διαμαρτύρονται και για την παράνομη, όπως επισημαίνουν, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαδικασία που επιβάρυνε τους πρατηριούχους.
«Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτό το σύστημα, τότε θα φανούμε υπόλογοι στο κράτος και τους πολίτες, χωρίς να φταίμε».
Σημειώνεται ότι η κίνηση στα βενζινάδικα του νομού, είναι εμφανώς μειωμένη,ενώ και αυτοί που σπεύδουν γεμίζουν στο ήμισυ ή και λιγότερο τα ρεζερβουάρ τους.

Τρίτη ακριβότερη στην Ε.Ε.!

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις δύο αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2010 κατά 0,24 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κατά 0,10 ευρώ.
Μέσα σε ένα έτος, αμόλυβδη πωλείται ακριβότερα κατά 55 λεπτά περίπου.Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (8 Μαρτίου), η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή της βενζίνης μετά από φόρους στην ΕΕ των 27.
Πρώτη είναι η Ολλανδία (1,489 ευρώ/λίτρο), ακολουθεί η Δανία (1,425 ευρώ/λίτρο) και τρίτη είναι η χώρα μας με μέση τιμή 1,369 ευρώ το λίτρο.
Η λιανική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι κατά 7,4 λεπτά ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,295 ευρώ).

Ο μέσος όρος της τιμής προ φόρων στην Ε.Ε. των 27 είναι 504,05 ευρώ ανά 1.000 λίτερα, της ευρωζώνης 518,15 ευρώ και της Ελλάδας 529,75 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα αρχίζει να παραπέμπει το υπουργείο Οικονομίας όσους πρατηριούχους συνεχίζουν να μην αποστέλλουν τις τιμές τους στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, καθώς έληξε η προθεσμία που είχαν για να συμμορφωθούν με την αγορανομική διάταξη του 2008.

Αν και η εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης είναι υποχρεωτική από τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το Παρατηρητήριο, ούτε 300 πρατηριούχοι δεν συμμετείχαν σε αυτό, σε σύνολο άνω των 8.000 σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: