Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της νέας Λαικής

Η συζήτηση και η –κατά πλειοψηφία- έγκριση του κανονισμού της λαικής αγοράς ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο Δημ. Συμβούλιο Κερκυραίων στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το θέμα έγκριθηκε σχεδόν ομόφωνα (παρών ψήφισε ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορας).

Η συζήτηση σε αρκετές περιπτώσεις γενικεύτηκε και ως προς το ζήτημα του χώρου όπου θα λειτουργήσει η νέα λαική (διατυπώθηκαν διαφωνίες και αντιρρήσεις). Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ απαιτούνται 18 με 20 εργάσιμες μέρες για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος τη χωροθέτηση της λαικής στο συγκεκριμένο χώρο. Στη νέα λαική προβλέπεται η στέγαση παραγωγών, ιχθυοπαραγωγών καθώς και νέων μισθωτών των καταστημάτων. Ο κ. Μικάλεφ ανέφερε ότι η αγορά θα λειτουργεί με ωράριο (πιθανόν έως τις 3 για το κοινό), ενώ θα υπάρχει και αστυνόμευση του χώρου με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ανησυχία αναφορικά με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού, εξέφραρε ο δημ. Σύμβουλος της πλειοψηφίας Λευτ. Κουλούρης. Εκεί τονίζεται ότι η μίσθωση των καταστημάτων θα γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζει ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων, δηλαδή με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο κ. Κουλούρης σημείωσε ότι βάση αυτού, ανοίγει ο δρόμος για τους μεγαλεμπόρους, να διεκδικήσουν μισθώσεις με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες, από τους απλούς πολίτες και τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

Η αντιπολίτευση

Για λάθος της παράταξης του να ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της χωροθέτησης της λαικής εκεί που θα λειτουργήσει, μίλησε και επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορας, που αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων αν θα υπάρξει έλεγχος εφαρμογής του κανονισμού, καθώς και για το πως θα δοθούν άδειες σε νέους εμπόρους. Ζήτησε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύσταση του οργάνου για τις νέες άδειες των χρηστών, καθώς και να έρθει άμεσα στο Δ.Σ. ο απολογισμός του έργου.

Να αποσαφηνιστεί τι είδους λαική θα λειτουργήσει, με τον παραδοσιακό τρόπο η ως μπουτίκ, καθώς αν θα υπάρχει μόνιμη υπηρεσία ελέγχων και καθαρισμού, ζήτησε ο Μάχος Γαβαλάς.

Ο Χρ. Σαρλής υπενθύμισε ότι δεν είχε ληφθεί επί των ημερών του απόφαση για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου οριστικού και μη μεταφερόμενου, αλλά είχε στραφεί στην κατεύθυνση μιας ελαφριάς κατασκευής.

Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα δοθούν οι άδειες στα ελεύθερα καταστήματα ζήτησε η Βαρβ. Βλάσση.

Ενημέρωση για Φορέα Διαχείρισης


Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα, για την συνάντηση που είχε με τη Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης της παλιάς πόλης. Σε γενικές γραμμές απέδωσε ευθύνες στο Υπ.Πο. αλλά και στη γενικότερη οικονομική δυσπραγία για τις καθυστερήσεις. Μέχρι 15 Μαρτίου αναμένονται οι απαντήσεις του Υπουργείου, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την Κέρκυρα η κ. Μενδώνη.

Γαρίτσα

Μετά από ερώτηση του Χάρη Μάστορα σχετικά με την ανάπλαση των αλσών αλλά και την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων στη Γαρίτσα ο κ. Μικάλεφ, ανέφερε ότι το θέμα συζητείται στην προσεχή Δημαρχιακή επιτροπή, ενώ μίλησε για «εργολάβο που έχει αναγορευτεί σε λαικό εισαγγελέα στα ΜΜΕ και κατηγορεί το Δήμο».

. Ανέφερε ωστόσο ότι, ο δήμος θα παρέμβει άμεσα, ώστε να έχουν αποκατασταθεί τα πεζοδρόμια έως το Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: