Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Στο ελληνικό περίπτερο στην ΙΤΒ Γερουλάνος-Γκερέκου


Βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία έναντι της Ελλάδας διαπίστωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μετά την επίσκεψή του στο ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ).

Ο υπουργός είπε ότι "το κλίμα από την τελευταία φορά είναι πάρα πολύ πιο θετικό" και αξιολόγησε "τα όσα βλέπουμε" στον γερμανικό τύπο ως "έκφραση που προέρχεται από μία κακή συγκυρία και οφείλεται σε οικονομικούς κυρίως λόγους".

"Αυτό το οποίο ανησυχεί τους γερμανούς τουρίστες είναι αν στην Ελλάδα θα βρουν τη ζεστασιά που περιμένουν από τους Ελληνες και τους διαβεβαιώνουμε ότι βεβαίως τους περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουν μια πολύ καλή εμπειρία στην Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος.

- Πρόσκληση Γκερέκου

Πρόσκληση σε κάθε Γερμανό να επισκεφτεί την Ελλάδα απηύθυνε η υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού Αντζελα Γκερέκου, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται με αφορμή τη διεθνή τουριστική έκθεση ITB 2010 επισημαίνοντας ότι πραγματικά είναι η καλύτερη στιγμή για το Γερμανό τουρίστα να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το αν συμπαθούν ακόμη οι Έλληνες τους Γερανούς, από το βήμα της καθιερωμένης συνέντευξης του αρμόδιου για τουριστικά πράγματα της Ελλάδας η κα Γκερέκου δήλωσε με νόημα ότι οι Ελληνες είναι το ίδιο ζεστοί και φιλόξενοι και οι τουριστικές υπηρεσίες στις φθηνότερες δυνατές τιμές. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ασφαλής χώρας και φροντίζει ώστε αυτός που θα μας επισκεφτεί θα περάσει τις διακοπές του χωρίς αρνητικές στιγμές.

"Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιτρέπουμε σε κάποια γεγονότα όπως αυτά να επηρεάζουν τις μεταξύ μας σχέσεις - προσωπικά δεν τα θεωρώ καν σοβαρά και αντιμετωπίζονται μόνο ως αστείο, «κακό αστείο» αλλά αστείο πάντως. Όπως και να έχει όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα μεταξύ μας στο οποιοδήποτε επίπεδο".

Η κα Γκερέκου εκτίμησε ότι η κίνηση από τη Γερμανία δεν θα σημειώσει μεταβολές σε σχέση με πέρυσι αναφέροντας ότι αν και το θέμα του Ευρώ έχει επηρεάσει γενικότερα όλη την Ευρώπη, εξέφρασε την πίστη ότι η μείωση δε θα είναι αρκετά μεγάλη και σχεδόν καθόλου, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης η υφυπουργός έκανε εκτενή αναφορά των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού. Συγκεκριμένα ανήγγειλε την λειτουργία 20 νέων μαρίνων, την ένταξη χιλιάδων ξενοδοχείων στον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και τις ειδικές δράσεις που βρίσκονται σε διαδικασία νομοθέτησης, για την προνομιακή ενίσχυση οικολογικών πρακτικών στις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ προωθούνται συστήματα πιστοποίησης όπως τα «Eco» και τα «Green Hotels». Μέχρι το τέλος του χρόνου η κα Γκερέκου εκτίμησε ότι θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα, με στόχο την ενίσχυση του Συνεδριακού Τουρισμού.

Η οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ελλάδα από εδώ και εμπρός, θα έχει έναν περιβαλλοντικά ευαίσθητο προσανατολισμό και θα είναι απόλυτα συντεταγμένη με τη λογική της «Πράσινης Ανάπτυξης» - η οποία αποτελεί και κεντρική Κυβερνητική επιλογή συνολικά για την ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε η κα Γκερέκου.

Το ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Σημειώνεται ότι στην έκθεση αυτή συμμετέχουν περίπου 11.000 εκθέτες από 180 χώρες, ανάμεσά τους και 64 Έλληνες και αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο.

Α. Γκερέκου - Συναντήσεις


Σε ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα έγινε η συνάντηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Rainer Bruderle και τον Κυβερνήτη Δήμαρχο του Βερολίνου Και οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν με τα θερμότερα λόγια την υποστήριξή τους στον ελληνικό τουρισμό και προέτρεψαν τους συμπατριώτες τους να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Μετά από συνάντηση με την υφυπουργό κα Γκερέκου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιών Γερμανίας (DRV), Klaus Laepple, δήλωσε για την τάση τουριστικών κρατήσεων από τη Γερμανία: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουμε με τα στοιχεία που μας δίνουν τα γερμανικά τουριστικά πρακτορεία, η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα προβλέπεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα και ίσως υπάρξει κάποια αύξηση. Μετά από τη συζήτηση που είχα με την υφυπουργό αλλά και τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων ελληνικών τουριστικών φορέων, έγινε φανερό ότι, παρά την αύξηση του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των τιμών που θα επιβαρύνει τους επισκέπτες, καθώς η ίδια η αγορά είναι διατεθειμένη να απορροφήσει αυτή την μικρή αύξηση.

Η κ. Γκερέκου συναντήθηκε ακόμη με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, αρμόδιο για θέματα τουρισμού, Ernst Burgbacher . Με κοινή δήλωσή τους οι δύο υφυπουργοί επιβεβαίωσαν τη διάθεση για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή η παρούσα φάση οικονομικής ύφεσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Burgbacher δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα, που έχει να προσφέρει πολλά, όχι μόνο παραλίες και θάλασσα, αλλά μια θαυμάσια φύση, ιστορία, πολιτισμό, και τελικά όλα όσα αναζητούν οι Γερμανοί τουρίστες. Είπα στην κ. Υφυπουργό, ότι ευχαρίστως είμαι πρόθυμος να μεσολαβήσω για επαφές, ώστε να φέρουμε περισσότερους Γερμανούς στην Ελλάδα για να κάνουν διακοπές. Είναι μια θαυμάσια χώρα, και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει όλα όσα απαιτούν οι Γερμανοί τουρίστες. Θέλω να συνεισφέρω όσο μπορώ έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ελκυστική στην Γερμανία ως τουριστικός προορισμός, να το πληροφορηθούν ακόμη περισότεροι, κυρίως σήμερα. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό».

Τέλος η κα Γκερέκου έδωσε συνεντεύξεις για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως το Der Spiegel, τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το Reuters, το Eurosport, το AFP (Agence France-Presse), το FVW, το Al Jazeera και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Σερβίας.

-Λίγοι Γερμανοί αναμένουν ότι η χώρα τους θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις από τις δημοσιονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Λίγοι Γερμανοί αναμένουν ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, έδειξε ότι 21% των Γερμανών πιστεύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία τους, το ίδιο ποσοστό με αυτούς που προβλέπουν ότι ουδεμία επίπτωση θα έχουν.

Περίπου 53% των ερωτηθέντων δεν περιμένουν ότι η Γερμανία θα πληγεί σκληρά από τα προβλήματα της Ελλάδας, έδειξε η έρευνα.

Η δημοσκόπηση , η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe Wahlen, έδειξε εξάλλου ότι κατά τον περασμένο χρόνο μειώθηκε η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Περίπου 60% των Γερμανών πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία του κοινού νομίσματος. Το ποσοστό αυτό σημείωσε πτώση από το 69% που ήταν το Δεκέμβριο του 2008. Επίσης 33% έχουν αμφιβολίες για τις προοπτικές του ευρώ, περισσότεροι απ' ό,τι το Δεκέμβριο του 2008 που ήταν 23%.

Εκτιμήσεις Β.Καλούδη

Όσον αφορά ειδικότερα στην Κέρκυρα,
ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Καλούδης, που βρίσκεται στη Γερμανία για την τουριστική έκθεση, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, έκανε λόγο για παγωμένο κλίμα όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, προσθέτοντας ότι οι ελπίδες στρέφονται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: