Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Προσπάθεια ένταξης της ανακατασκευής του Πρεβοντόριου στο ΕΣΠΑ


Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανακατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος του Πρεβεντορίου στο Γιαλό Γαστουρίου για την στέγαση εκεί Κέντρου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αναπηρικών οργανώσεων του τόπου μας, των εκπροσώπων των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του πρώην Διοικητή της ΔΥΠΕ Ι. Νήσων Σπύρου Σπύρου και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας.
Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα προορίζεται εδώ και αρκετό καιρό να στεγάσει το Κέντρο Στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία του νομού μας και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης και κυρίως για τους χειρισμούς και ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει για την προώθησή του έργου.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά στο ιστορικό του συγκεκριμένου κτιρίου, στην προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση της ΔΥΠΕ την περίοδο που ήταν διοικητής ο κ. Σπύρου αλλά και στην πορεία για την πλήρη ωρίμανση της σχετικής μελέτης ανακατασκευής και την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την πολιτική βούληση η οποία έχει εκφραστεί από πλευράς του Υπουργείου Υγείας όπως αυτή καταγράφηκε σε επικοινωνία και αλληλογραφία του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Σπύρου Ζουμπουλίδη.
Με τα δεδομένα αυτά, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έλαβαν ομόφωνη απόφαση να υποβληθεί με τη συμμετοχή όλων των φορέων, το κοινό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας για την έκδοση υδρυτικής πράξης του Κέντρου Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία με έδρα το Πρεβεντόριο. Επίσης, να γίνει ενημέρωση και αίτημα προς την Διοίκηση της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων που εδρεύει πλέον στην Πάτρα, ώστε αυτή να προχωρήσει στις κατάλληλες προετοιμασίες προκειμένου να κατατεθεί τεχνικό δελτίο στην Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) στο οποίο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για την εκτέλεση έργων προνοιακού ενδιαφέροντος.
Επιπρόσθετα, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το Νομάρχη Κέρκυρας, τον κ. Ζουμπουλίδη ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και εκπρόσωπο της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων, πρόκειται να μεταβούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνάντηση για το θέμα με την Υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά.
Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «κινούμενοι και προς τις δύο κατευθύνσεις, στο Υπουργείο Υγείας και στη ΔΥΠΕ προσδοκούμε ότι εντός του έτους θα επιτύχουμε τόσο την ίδρυση του φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας του Κέντρου Στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία όσο και να κινηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης του κτιρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Κέρκυρα την προνοιακή εκείνη δομή που έχει εδώ και δεκαετίες ανάγκη και που σήμερα δεν διαθέτει.».
Ο κ. Σπύρος Ζουμπουλίδης, ανέφερε για μια ακόμη φορά την παντελή απουσία κρατικών προνοιακών δομών στο νησί μας και τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα της Κέρκυρας δίνει αγώνα για την ύπαρξη Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία το νησί μας τα τελευταία 17 χρόνια. Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι για πρώτη φορά στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα, αιρετός του Νομού μας λαμβάνει πρωτοβουλία σύγκλησης μιας τέτοιας σύσκεψης για την προώθηση του ζητήματος και συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά το Νομάρχη για αυτή του την ενέργεια εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και την πεποίθηση ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες αποφασίστηκε στη σύσκεψη να γίνουν, η προσπάθεια θα ευοδωθεί.
Από την πλευρά του ο πρώην Διοικητής της ΔΥΠΕ Σπύρος Σπύρου εξήρε την πρωτοβουλία του Νομάρχη για την σύγκληση της σημερινής σύσκεψης. Επεσήμανε επίσης ότι το έργο είναι ώριμο για την άμεση προώθηση εκτέλεσής του και τόνισε ότι πλέον απαιτείται η έμπρακτη έκφραση πολιτικής βούλησης για την υλοποίησή του. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες αποφασίστηκε να γίνουν, το έργο σύντομα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Τι προβλέπει η μελέτη ανακατασκευής του Πρεβεντορίου


Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του έργου αποκατάστασης του Πρεβεντορίου, το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση της στέγης, εξωτερικές επισκευές, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και έχει προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκ ευρώ με φορέα υλοποίησης την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ).
Το έργο θεωρείται απολύτως ώριμο για ένταξή του στο ΕΣΠΑ καθώς ήδη οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια. Απομένει να εγκριθεί από το Υπουργείο η σύσταση και έγκριση του Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας του Κέντρου και η ένταξη του έργου στο κατάλληλο μέτρο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Ποιοι συμμετείχαν


Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος και Κοινωνική Λειτουργός στη Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας Μαίρη Κοντού, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Στάθης Κουλουρίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας στο Ν.Σ. Σπύρος Σαμοίλης, ο πρώην Διοικητής της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Κερκυραίων Σπύρος Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ανδρέας Σκούμπουρας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Φίλων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Κέρκυρας Ιώ Μπούα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας Γιάννης Κεφαλωνίτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Αμαλία Αυγερινού, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Νικήτας Καραλής και ο διευθυντής Προγραμματισμού της Νομαρχίας Σωτήρης Βλάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: