Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Νέα ερώτηση για το νοσοκομείο της Κέρκυρας υπέβαλε χθες στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.

Οπως αναφέρει:

Αλλεπάλληλες είναι οι Ερωτήσεις τις οποίες έχουμε υποβάλλει από το 2004 μέχρι και σήμερα, σχετικά με το θέμα της αποπεράτωσης του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας, χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να έχει υπάρξει κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη δεσμευτική ημερομηνία «με το κλειδί στο χέρι», προέρχεται από τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη, ο οποίος αναφέρονταν στο καλοκαίρι του 2006– και κατά τα φαινόμενα διαψεύστηκαν παταγωδώς. Την ίδια τύχη είχαν μέχρι σήμερα και όλες οι διαβεβαιώσεις οι οποίες έχουν δοθεί από πλευράς Υπουργείου. Να σημειωθεί εδώ ότι σε σχετική απάντηση του Υπουργού κ. Αβραμόπουλου σε Ερώτησή μας στις 29.1.2007, μας διαβεβαίωνε μεταξύ άλλων ότι «σε κάθε περίπτωση τα Νοσοκομεία Κέρκυρας και Κατερίνης, θα παραδοθούν το αργότερο έως το Μάρτιο του 2008» - διαβεβαίωση η οποία προφανώς έχει και αυτή διαψευστεί παταγωδώς. Μετά από πλήθος υπαναχωρήσεων και αλλαγών χρονοδιαγραμμάτων και μετά από συνεχείς δικές μας Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, το Υπουργείο Υγείας στις 23.4.2008 απαντώντας σε σχετική μας Ερώτηση, δήλωσε ότι: «το έργο “Νέα εργολαβία για την ολοκλήρωση της κατασκευής οικοδομικών-Η/Μ εργασιών Γ.Ν. Κέρκυρας” εκτελείται με την από 26.6.2007 σύμβαση σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008». Να σημειωθεί επίσης ότι σε άλλη του απάντηση σε Ερώτηση μας, το Υπουργείο Υγείας στις 8.7.2007 είχε δηλώσει ότι «με την αρ. Υ4β/ΓΠ 151173/13-12-2006 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανατέθηκε στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ η εκτέλεση του έργου “Νέα εργολαβία για την ολοκλήρωση της κατασκευής οικοδομικών-Η/Μ εργασιών Γ.Ν. Κέρκυρας”, προϋπολογισμού 18.000.000 Ευρώ και συγχρηματοδότησης από το Γ’ ΚΠΣ».

Οι υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις του Υπουργείου Υγείας ολοκληρώθηκαν σε απάντησή του σε άλλη Ερώτησή μας στις 23.7.2008, στην οποία αναφέρονταν ότι «έχει ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης αποπεράτωσης του ΓΝ Κέρκυρας μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο προσφυγών και ενστάσεων που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση του έργου. Μετά την εξέλιξη αυτή, το νέο Νοσοκομείο Κέρκυρας αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία και να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε διάστημα 18 μηνών». Από τότε έχουν περάσει περίπου 16 μήνες και όχι μόνο ολοκλήρωση του έργου δεν είναι ορατή στον ορίζοντα αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικά ορατή η πιθανότητα απένταξης του έργου από το Γ’ ΚΠΣ λόγω μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε ότι το Νέο Νοσοκομείο δεν θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2008. Το χρονοδιάγραμμα όμως με βάση το οποίο θα αντλούνταν κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου, θέτει το ασφυκτικό όριο του τέλους του 2008 – γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος αυτού, θα οδηγήσει σε απώλεια κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κέρκυρας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Βόσδου, δήλωσε με σαφήνεια ότι «ενδέχεται να μην λάβουμε όλο το ποσό των χρημάτων που έχουμε ξοδέψει για την κατασκευή του κτιρίου, δεδομένου ότι θα ξεπεράσουμε το χρονικό όριο που τίθεται για έργα που είναι ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ».

Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα είναι πολλά, σοβαρά αλλά και γνωστά σε όλους – και φυσικά και στο Υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες της Κέρκυρας έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους για λύση των προβλημάτων αυτών στην ολοκλήρωση και τη λειτουργία του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας – την κατασκευή του οποίου εκτός των άλλων, είχε υποσχεθεί «άμεσα» και ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του επίσκεψη στο νησί το 2004. Το όλο θέμα, έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της αποδεκτής αργοπορίας, έχει ξεπεράσει πλέον και τα όρια της δικαιολογημένης καθυστέρησης και μόνο ως εμπαιγμός της κερκυραϊκής κοινωνίας, μπορεί να χαρακτηριστεί.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι η (νέα) πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας για την αποπεράτωση και λειτουργία του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας;
2. Σε ποιο σημείο ακριβώς, βρίσκονται σήμερα οι εργασίες της κατασκευής του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας;
3. Με δεδομένο τον ορατό κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων του Γ’ΚΠΣ για τον έργο, από πού προβλέπεται να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ποσά που θα χαθούν λόγω μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και σε ποιο ύψος προσδιορίζονται αυτά; Με δεδομένη την οικονομική κρίση και με δεδομένη τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από πού προβλέπεται να βρεθούν τα σχετικά κονδύλια; Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι πιθανή απώλεια των κονδυλίων από το Γ’ΚΠΣ, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση του έργου του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας;
4. Σε τι ακριβώς οφείλονταν ακριβώς οι σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μη τήρηση του δοθέντος χρονοδιαγράμματος; Ποιος ήταν υπεύθυνος για τις καθυστερήσεις αυτές και ποια αρχή επέβλεπε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου;
5. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του νέου Νοσοκομείου, όταν και εφόσον αυτό παραχωρηθεί προς χρήση, δεδομένου του γεγονότος ότι το υπάρχον νοσοκομείο υπολειτουργεί, με επικίνδυνες και αναξιοπρεπείς συνθήκες για πολίτες και εργαζόμενους, λόγω της σοβαρότατης έλλειψης προσωπικού;

Δεν υπάρχουν σχόλια: