Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Προδικαστικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας για τα στερεά και υγρά απόβλητα


Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή νέων προστίμων κινδυνεύει η Ελλάδα λόγω δύο παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν τις ελλείψεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και την απουσία υποδομών αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε 12 οικισμούς (μεταξύ αυτών και η Λευκίμμη).

Στην πρώτη από τις δύο υποθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη να αποστείλει μια πρώτη γραπτή προειδοποίηση (αιτιολογημένη γνώμη) επειδή η Ελλάδα «δεν δημιούργησε την απαιτούμενη υποδομή για τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων σε 12 κωμοπόλεις και πόλεις, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για αυτή την παράλειψη».

Αν η Ελλάδα δεν επανορθώσει άμεσα, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η επιβολή προστίμου, σημειώνει η Κομισιόν.

Βάσει της κοινοτικής οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, οι οικισμοί άνω των 15.000 κατοίκων υποχρεούνται να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Η προθεσμία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2000.

Έπειτα από την αρχική προσφυγή της Επιτροπής, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αποφάνθηκε τον Οκτώβριο του 2007 ότι η Ελλάδα παραβίασε την οδηγία σε 23 οικισμούς. Μετά την απόφαση 11 από τους εν λόγω οικισμούς συμμορφώθηκαν,ενώ άλλοι δώδεκα εξακολουθούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σε πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα,Κορωπί και Νέα Μάκρη) τα έργα κατασκευής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2013. Η Επιτροπή θεωρεί υπερβολικό το χρονικό αυτό διάστημα.

Σε άλλους έξι οικισμούς (Μάλλια, Λιτόχωρο, Έδεσσα, Χρυσούπολη, Λευκίμμη και Μέγαρα) τα έργα κατασκευής βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη. Στην Τρίπολη,η υποδομή ολοκληρώθηκε, απουσιάζουν όμως τα αποτελέσματα δειγματοληψίας που να αποδείκνυαν ότι λειτουργεί σωστά.

Στην δεύτερη υπόθεση, η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα τελική γραπτή προειδοποίηση σχετικά με την ακατάλληλη λειτουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων στη Φυλή της Δυτικής Αττικής, ο οποίος ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Λόγω των ελλείψεων, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια στον ΧΥΤΑ.

Πηγή: in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: