Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Διαμαρτύρεται η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν επετράπη σε στελέχη της που επισκέφθηκαν την Δευτέρα τις Φυλακές να συναντηθούν με αντιπροσωπεία των κρατουμένων που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την αποχή τους από το συσσίτιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλεται μεταξύ άλλων “συμπεριφορά αρχιφύλακα που αμφισβήτησε ότι εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ και τους ζήτησε τα διαπιστευτήρια της κομματικής τους ένταξης”.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ω ς εξής:

Τη Δευτέρα 10/11/2008 ημέρα Δευτέρα είχε προγραμματισθεί με την Διοίκηση των φυλακών, αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Ραιδεστινό Γιώργο (μέλος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας), Τσούκα Διονύσιο (γραμματέα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας) και Χαλκιόπουλο Γιάννη (γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας), να επισκεφθούν τις Φυλακές.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωστοποιήσουν στους κρατούμενους και στους φύλακες, ότι συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματα των κρατουμένων, όπως αυτά εκφράζονται πανελλαδικά και να ενημερωθούν για τα ειδικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην Κέρκυρα.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Από την πρώτη στιγμή, από την είσοδο μας, αντιληφθήκαμε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν διότι.

1. Μας ενημέρωσαν ότι θα συναντηθούμε μόνον με τον Διευθυντή των Φυλακών και με κανέναν άλλο.
2. Μας ζήτησαν να παραδώσουμε ταυτότητες, φωτογραφικές μηχανές, μικρόφωνα, ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και ότι άλλο είχαμε με το οποίο θα ήταν δυνατόν να καταγράψουμε την συνομιλία μας ή να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο και
3. Απαγόρευσαν σε δημοσιογράφο που συμμετείχε στην ομάδα μας να μας ακολουθήσει, με την αιτιολογία ότι στους δημοσιογράφους κατά πάγια διαταγή απαγορεύεται η είσοδος.

Παρόλο το αρνητικό κλίμα η αντιπροσωπία μας αποφάσισε να επιμείνει να δει τον Διευθυντή των Φυλακών. Μας υποδέχθηκε στο γραφείο του και του θέσαμε το πρώτο μας αίτημα, να μας δώσει την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία απαγορεύεται στην αντιπροσωπία μας να έλθει σε επικοινωνία με αντιπροσωπία από τους κρατούμενους. Στο σημείο αυτό παρενέβη παρουσία του Διευθυντή, ο αρχιφύλακας Μερκούρης και αμφισβήτησε εάν πράγματι εμείς αντιπροσωπεύουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζήτησε και διαπιστευτήρια της κομματικής μας ένταξης. Στο σημείο αυτό αποχωρήσαμε δηλώνοντας ότι η Διοίκηση των Φυλακών δεν επιθυμεί να υπάρξει διαδικασία ενημέρωσης και ότι στην προσπάθειά της να κρατήσει της Φυλακές και τους κρατούμενους απομονωμένους από τον έξω κόσμο, χρησιμοποιεί κάθε μέσον.

Καταγγέλλουμε αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά και δηλώνουμε ότι :

Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρα έχουν υποχρεώσεις αλλά έχουν και δικαιώματα. Και οι κρατούμενοι ως πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και ως άνθρωποι έχουνε δικαιώματα.

Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην μεγαλύτερη παγκόσμια ομαδική απεργία πείνας, που συμμετέχουν περίπου 3300 κρατούμενοι, συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματα τους και ζητάμε από τον Υπουργό:

• να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των κρατούμενων
• να προβεί σε επείγοντα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών και άρσης των συνεπειών της υπεραυστηροποίησης του νόμου και της εφαρμογής του
• να δεσμευθεί σε νομοθετικές τροποποιήσεις που θα καταστήσουν το ποινικό σύστημα επιεικέστερο και την εφαρμογή του από τα δικαστήρια δικαιότερη.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά πιστεύει πως θα έρθει η στιγμή που όλη αυτή η βαρβαρότητα και ο αγριανθρωπισμός αυτού του ξεπερασμένου θεσμού της φυλακής θα ανήκει οριστικά στην ιστορία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: