Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Χρήστο Σκούρτη προκειμένου να δουν από κοντά τις δυνατότητες πορθμειακής σύνδεσης με την Κέρκυρα.

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή, υπήρξε η σχετική πρωτοβουλία των Δήμων Κερκυραίων και Σαγιάδας η οποία συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων.

Από την επίσκεψη και την ενημέρωση που έκαναν στο Νομάρχη ο Δήμαρχος Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας και ο αντιδήμαρχος Λάμπρος Φερεντίνος προέκυψαν τα εξής:

1. Η απόσταση Κέρκυρας – Σαγιάδας είναι 12 μίλια έναντι 18 που είναι η απόσταση με Ηγουμενίτσα.

2. Η είσοδος στο λιμάνι της Σαγιάδας δεν απαιτεί επιβράδυνση της ταχύτητας των πλοίων που απαιτεί ο δίαυλος της Ηγουμενίτσας.

3. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι διαθέσιμοι χώροι της χερσαίας ζώνης είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας μιας προρθμειακής γραμμής.

4. Στο λιμάνι της Σαγιάδας λειτουργεί λιμενικός σταθμός και καταστήματα εστίασης και αναψυχής που μπορούν να εξυπηρετήσουν την αναμονή των επιβατών.

5. Η γραμμή Κέρκυρα – Σαγιάδα μπορεί να εκτελείται με ανοιχτού τύπου φέρυ μποτ ή αμφίδρομα σε χρόνο που κυμαίνεται από 35-45 λεπτά.

6. Το κόστος των ναύλων – εισιτηρίων μπορεί να είναι τουλάχιστον 30% μικρότερο από τη γραμμή της Ηγουμενίτσας.

7. Η Σαγιάδα μετατρέπεται σταδιακά σε κυκλοφοριακό κόμβο που συνδέει της Ελλάδα με την Αλβανία καθώς κατασκευάζεται με χρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους ο δρόμος που θα συνδέει το συνοριακό σταθμό Μαυρομάτι με τους Αγίους Σαράντα και θα εξυπηρετεί πολλά από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας και όχι μόνο.

8. Ο Δήμος Σαγιάδας διαθέτει ειδική προβλήτα για την φόρτωση αδρανών υλικών τα οποία ήδη χρησιμοποιούμε στην κατασκευή της επέκτασης του λιμενοβραχίονα κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Κέρκυρας.

9. Ως σημαντικό μειονέκτημα καταγράφεται η κατάσταση του δρόμου από Σαγιάδα προς Ηγουμενίτσα που εκτείνεται σε μήκος 20 περίπου χιλιομέτρων και η διαδρομή αυτή απαιτεί χρόνο 15-20 λεπτών. Η διαδρομή αυτή έχει γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός επαρχιακού δρόμου ο οποίος χρειάζεται σημαντική βελτίωση ή νέα χάραξη.

10. Σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας και διατίθενται στην κερκυραϊκή αγορά θα μπορούν να έχουν μειωμένα ναύλα, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες τιμές των προϊόντων αυτών στον καταναλωτή.

Ο Δήμαρχος Σαγιάδας και ο Νομάρχης ανέλαβαν να διερευνήσουν περαιτέρω την ύπαρξη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την δρομολόγηση κατάλληλου πλοίου στην προθμειακή γραμμή που θα φέρει πιο κοντά, πιο γρήγορα και πιο φθηνά την Κέρκυρα προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος, Δήμαρχος Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας, δώρισε στο Νομάρχη δύο τόμους δικών του εκδόσεων που αφορούν την πολιτική ιστορία της Θεσπρωτίας και τον τοπικό τύπο του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: