Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ : ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2011


Θέση να τηρηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων έως το 2011, (που προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων κυττάρων) πήρε με κατά πλειοψηφία ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που έγινε παρουσία κατοίκων του Τεμπλονίου, οι οποίοι επέμειναν στη θέση τους να εξαιρεθεί η περιοχή τους από το σχεδιασμό ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το εγκριθέν ψήφισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και την παράταξη του Γ. Τρεπεκλή, η παράταξη Σαρλή, κατέθεσε δικό της ψήφισμα, ενώ η ΑΔΗΚ συντάχθηκε με το αίτημα των κατοίκων.
Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου δεν έδειξαν ωστόσο να ικανοποιούνται από την θέση του Δημ. Συμβουλίου και άφησαν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την περαιτέρω στάση τους. Ζητούν δε, συζήτηση του θέματός από το νομαρχιακό συμβούλιο, με την παρουσία και του γ.γ. της ΠΙΝ, Σ. Βόσδου.
Στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα, γίνεται λόγος για «άθλια κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του ΧΥΤΑ και γενικότερα της γύρω περιοχής, απαράδεκτη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από τους υπευθύνους», ενώ ζητούνται «ενέργειες από νομαρχία και περιφέρεια, τόσο για την προστασία, όσο και την αποφυγή χωροθέτησης της επιβαρυμένης - επί σειρά ετών - περιοχής Τεμπλονίου από την εγκατάσταση μέσων διαχείρισης απορριμμάτων και οχλουσών χρήσεων».

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων του Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, αφού έκανε μια αναφορά στο ιστορικό του έργου, σε λάθος εγκατάσταση, του ΧΥΤΑ, υποστήριξε ότι δεν αποδόθηκαν ευθύνες για αυτά τα λάθη καθώς και ότι «δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές».

Έχουν δίκιο αλλά…
Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την αγωνία των κατοίκων του Τεμπλονίου ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Βαγγ. Φίλιππας, τόνισε ωστόσο ότι ο περιφ. Σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμάτων εμποδίζει έως το 2011 κάθε λήψη διαφορετικής απόφασης.
Οι αρχές είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη περιοχή που προβλέπει ο περιφ. Σχεδιασμός του 2006. Μετά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε το Τεμπλόνι να εξαιρεθεί από την διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι τότε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών ώστε η κατάσταση να ελαφρυνθεί και να είναι καλύτερη η διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Φίλιπας αναφέρθηκε στη δημοπράτηση του έργου κατασκευής των περιμετρικών τοιχίων, στη διαχείριση του βιοαερίου και του συστήματος αντίθετης όσμωσης για να μην υπάρχει ρύπανση από τα στραγγίδια.
«Θα πρέπει και οι κάτοικοι του Τεμπλονίου να καταλάβουν ότι δε θα πρέπει να προχωρούν σε κλείσιμο του ΧΥΤΑ κάτι που επιβαρύνει όλο το νομό».
Είναι αναγκαία η συνέχιση των εργασιών .Εχουν εγκριθεί μελέτες και δημοπρατηθεί στάδια του έργου, επεσήμανε η Β. Βλάσση, ενώ σημείωσε ότι κάποιοι επιχειρούν να κομματικοποιήσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα .
Έχουν γίνει λάθη, ακόμα και μη σωστή διαχείριση του ΧΥΤΑ. Φυσικό είναι να μην μας εμπιστεύονται οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι, αλλά είναι ολέθριο λάθος να κομματικοποιηθεί μια αυτοδιοικητική πράξη
Ο Χ. Μάστορας
Από την πλευρά του ο Χ. Μάστορας κατηγόρησε τις παρατάξεις Μικάλεφ-Τρεπεκλή ότι ουσιαστικά συναίνεσαν στη συγκάλυψη των σοβαρών ευθυνών τους και στο να συνεχίσουν να υπάρχουν πολίτες β’κατηγορίας.
«Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέες δίκαιες κινητοποιήσεις. Απαιτείται οριστική λύση και νέος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων.
Για πρόχειρο ψήφισμα μίλησε ο Χρ. Κότσης που εκτίμησε ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τους κατοίκους του Τεμπλονίου.
Το ψήφισμα της παράταξης Σαρλή
Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα, να υπάρξει νέος σχεδιασμός χωροθέτησης και διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό, υπάρξει άμεση και κατά προτεραιότητα μελέτη χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων στο Νομό από τη Νομαρχία, ζήτησε με ψήφισμα της η παράταξη Σαρλή.
Στο ψήφισμα, που υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος δημ.σύμβουλος Λευτ. Λιντοβόης , ζητούνται ακόμα τα εξής:
Απόφαση τελικής επιλογής χώρου απόθεσης και τρόπου διαχείρισης απορριμμάτων Νομού, μετά από κοινωνική διαβούλευση
Γενναία κρατική επιχορήγηση για άψογη κατασκευή και λειτουργία χώρου απορριμμάτων
Ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κλείνει οριστικά την 31-12-2010
Ανάπλαση του σημερινού χώρου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
Μέχρι το χρονικό ορίζοντα τελικής λήξης λειτουργίας ΧΥΤΑ Τεμπλονίου (31-12-2010) δραστικές παρεμβάσεις, κατασκευαστικές και λειτουργικές, για την δυνατή μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: