Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΚΚΕ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Η προγραμματισθείσα για την Κυριακή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ έξω από τις φυλακές Κέρκυρας για τα 90 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ και προς τιμή των φυλακισθέντων θανατοποινιτών αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , πραγματοποιήθηκε , λόγω κακών καιρικών συνθηκών, σε αίθουσα του 3ου και 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο μελλοθάνατος, τότε, φυλακισμένος στα κάτεργα των φυλακών της Κέρκυρας, για 7 χρόνια την μαύρη περίοδο των μεταπολεμικών δοσίλογων Κυβερνήσεων, Βασίλης Γεωργαντάς, του οποίου εκτέλεσαν στο Λαζαρέτο, μαζί με 128 θανατοποινίτες, τον εξάδελφο του Γεωργαντά Δημήτρη.

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ και μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Αρμενιάκος Βασίλης, ακολούθησε χαιρετισμός από την γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβούλιου της ΚΝΕ Μυρσίνης Χαραλάμπους η οποία σύνδεσε την δράση της ΚΝΕ με την πείρα από τα 90 χρόνια δράσης των συντρόφων αγωνιστών του ΚΚΕ και υποσχέθηκε ότι η κομμουνιστική νεολαία, παίρνοντας την σκυτάλη, θα συνεχίσει τον αγώνα για μία Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ξένους «προστάτες» για την λαϊκή δημοκρατία και τον σοσιαλισμό.

Εκ μέρους της Ν.Ε. πήρε το λόγο ο γραμματέας Δημήτρης Πιτσιάβας. Ξεδιπλώνοντας την 90χρονη ιστορία του κόμματος, για να θυμίσει τον δύσκολο αλλά τίμιο αγώνα των συντρόφων μας από το 1918 με την δημιουργία του ΣΕΚΕ μέχρι και σήμερα για να απαλλαγεί η χώρα μας από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο ακροατήριο όταν αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Πάγκαλου, του Μεταξά και στο 7χρονο τυραννικό καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Εξήρε την ηρωική στάση των κομμουνιστών που με αυταπάρνηση αντιστάθηκαν στον καταχτητή τα χρόνια της κατοχής, όταν η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας, παίρνοντας τον θησαυρό του τόπου, κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους Γερμανούς και τους Ιταλούς εισβολείς. Υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ελευθερωθεί η ΄χώρα μας από κάθε ξένη και ντόπια εκμετάλλευση, για να γίνει ο λαός μας αφέντης στο τόπο του, που θα υπάρχει δουλειά για όλους, η υγεία και η παιδεία θα γίνει χτήμα του λαού, για την σοσιαλιστική Ελλάδα που ο κάθε ένας θα αμείβεται με βάση την εργασία του.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν πήρε τον λόγο ο μελλοθάνατος, τότε, αγωνιστής Βασίλης Γεωργαντάς και περιέγραψε τα πολύ δύσκολα χρόνια που έζησαν στις φυλακές της Κέρκυρας οι σύντροφοι του μελλοθάνατοι. Αναφέρθηκε στην απάνθρωπη στάση του τότε Δ/ντή των φυλακών, αλλά και στο ρόλο των φυλάκων, που με την απειλή της μετάθεσης θύμιζαν δεσμώτες του μεσαίωνα..Ευχαρίστησε τον λαό της Κέρκυρας που συμπαραστάθηκε ενεργά κατακλύζοντας τις φυλακές τα χαράματα, ακούγοντας το «χωνί» των φυλακισμένων να διαλαλεί – Λαέ της Κέρκυρας τώρα παίρνουν συντρόφους μας για εκτέλεση στο Λαζαρέτο-

Στη συνέχεια ακολούθησε λογοτεχνικό – θεατρικό πρόγραμμα από ομάδα συντρόφων και φίλων στα πλαίσια της 90χρονης δράσης του ΚΚΕ και η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: