Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ



Σε εξέλιξη βρίσκεται και μάλιστα σε οξείς τόνους, νέα αντιπαράθεση Δήμου Κερκυραίων με την Περιφέρεια Ι.Ν. για την παράκαμψη αεροδρομίου. Ο αντιδήμαρχος των Τ.Υ. Γιάννης Μάμαλος χαρακτήρισε “ακατανόητη” την ενέργεια του γενικού γραμματέα της ΠΙΝ να απευθυνθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους για το ιδιωτικό συμφωνητικό του δήμου με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Αμεση ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη, που επανέλαβε ότι για να προχωρήσει το έργο χρειάζεται η κυριότητα της γης. Ανέφερε ακόμα ότι ο Δήμος Κερκυραίων δεν έχει φέρει ως όφειλε στο Δημ. Συμβούλιο το ιδιωτικό συμφωνητικό.
Οι δηλώσεις του κ. Μάμαλου ήρθαν ως απάντηση των αναφορών Βόσδου την περασμένη Παρασκευή, όταν ο δεύτερος είχε επισημάνει ότι αναμένεται η απάντηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους για τη νομιμότητα του ιδιωτικού συμφωνητικού, που υπέγραψε ο Δήμος με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που απαλλοτριώνονται, πριν προχωρήσει στην έγκριση της σύμβασης με τον εργολάβο.
Παράλληλα, επεσήμανε πως ο γενικός γραμματέας της ΠΙΝ αντιμετωπίζει από την αρχή με καχυποψία το Δήμο και υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία του Δήμου.
Προσκόμματα
“Απο πλευράς Δήμου οι σχετικές διαδικασίες έγιναν. Αν χαθεί το έργο, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τα διάφορα προσκόμματα είναι σε βάρος της Κέρκυρας του έργου και του κυκλοφοριακού προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η παράκαμψη απαιτούσε και πολεοδόμηση της περιοχής. Ακόμα και το ΤΕΕ είπε ότι ακολουθήσαμε νόμιμο δρόμο με την πολεοδόμηση. Αρα έπρεπε και η ΠΙΝ να υπολογίσει τη δαπάνη που έπρεπε για να αποζημιωθούν συνολικά οι οικοπεδούχοι”.
Ο κ. Μάμαλος επεσήμανε πως το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση των ιδιοκτητών θα καλυφθεί είτε από τα υπόλοιπα κονδύλια του ΘΗΣΕΑΣ, είτε από το ταμείο του δήμου.
Επίσης σημείωσε ότι ο Δήμος θα αποστείλει όλα τα έγγραφα που αφορούν στο έργο στο Υπ. Εσωτερικών προκειμένου να γίνει και απο εκεί ο σχετικός έλεγχος και να αποδειχθεί αν ο Δήμος έπραξε τα δέοντα στην υπόθεση της παράκαμψης.
Σ. Βόσδου: “Εκπληξη και αγανάκτηση”
Εκπληξη για τις αναφορές του κ. Μάμαλου, εξέφρασε χθες ο Περιφερειάρχης Σ. Βόσδου.
“ Είναι προφανές ότι για να εκτελεστεί ένα δημόσιο έργο απαιτείται ο Φορέας υλοποίησης του έργου να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη Γη” τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο Δήμος Κερκυραίων μπορεί να επέλεξε να χρησιμοποιήσει κονδύλι τόσο από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ως υποέργο, αλλά και να διαθέσει κονδύλια από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑ όπου είναι σε οριστική ένταξη ένα ποσό της τάξης των 1.772.365, ευρώ.
Από τα ποσά αυτά έχουν εκταμιευτεί,όπως είπε 1.576.813,28 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, δεν έχει αιτηθεί ο δήμος Κερκυραίων, ούτε έχει υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εκταμίευσή του.
Ο κ. Βόσδου δήλωσε επίσης αγανακτισμένος για τις αναφορές Μάμαλου (σ.σ. το βράδυ της Κυριακής στο Corfu Channel) ότι “ο Γ.Γ. της ΠΙΝ θέλει την Κέρκυρα τριτοκοσμική και ότι δεν θέλει να γίνει η παράκαμψη του αεροδρομίου”.
Αντιμετωπίστηκαν με ευαισθησία οι ανάγκες του Δήμου
Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από το ΠΕΠ Ιονίων Νησιών έχουν ενταχθεί στο δήμο Κερκυραίων 26 έργα προϋπολογισμού 15.90.000 ευρώ οι δε εντάξεις το Μάρτιο του 2004, αναφέρονται σε 22 έργα , προύπολογισμού 12.50.000 ευρώ.
“Το 80% των έργων τα οποία χρηματοδοτούνται δράσεις έργα στο δήμο Κερκυραίων έχουν την υπογραφή μου”.
Πρόσθεσε ότι ο δήμος από το Γ’ ΚΠΣ έχει ενταγμένα 33 έργα με προϋπολογισμό 19.520.000 ευρώ, μετά δε, τον Μάρτιο του 2004, ενετάχθησαν 27 έργα με προϋπολογισμό 19.600.000 ευρώ.
“Δηλαδή τα 70% των ενταγμένων έργων του Γ’ ΚΠΣ έγινε επί των ημερών της ΝΔ. Είναι προφανές ότι με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετώπισαν η Διαχειριστική αρχή και εγώ, τις αναγκαιότητες του Δήμου Κερκυραίων. Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν”.
Οσο για τις αναφορές του αντιδημάρχου Κερκυραίων “αν θα πρέπει να μιλάμε για απαλλοτρίωση”, ο περιφερειάρχης , ανέγνωσε σημεία από το ιδιωτικό συμφωνητικό., που υπέγραψε ο δήμος με τους ιδιοκτήτες της Γης, όπου γίνεται λόγος για“πράξη ολοκλήρωσης μέρους αποζημίωσης λόγω απαλλοτριώσεως.”
Ηρθε στο δ.σ. Κερκυραίων το συμφωνητικό;
Ο Γ.Γ της ΠΙΝ σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αν το συμφωνητικό εγκρίθηκε από το δ.σ., Κερκυραίων,όπως θα όφειλε .
Αναρωτήθηκε επίσης τι θα γίνει αν ο δήμος δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για εξόφληση των οικοπεδούχων το Μάιο του 2009.
Με στοιχεία που δημοσιοποίησε για προενταγμένα στο ΘΗΣΕΑ έργα, (συνολικού προυπολογισμού 1.250.000 ευρώ) ανέφερε οτι τα κονδύλια αυτά ο Δήμος θα μπορούσε αν ήθελε και αν ήταν στις προτεραιότητες του η παράκαμψη του αεροδρομίου, να τα χρησιμοποιήσει ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα καταβολής των ποσών και με τα χρήματα που θα εξασφαλίσει ως τον Μάιο, να εκτελέσει τα έργα που έχει προεντάξει.
“Με κραυγές δε λύνονται οι αδυναμίες”
“Η συνεργασία μου με όλους τους δήμους γίνεται στο πλαίσιο της αμοιβαίας εκτίμησης. Αν κάποιοι στο δήμο Κερκυραίων θέλουν να επιλέξουν άλλη τακτική, εδώ είμαι. Με κραυγές, αδυναμίες δεν κρύβονται. . Θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες του δήμου ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά έργα” πρόσθεσε ο Γ.Γ. της ΠΙΝ.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι το έγγραφο που έστειλε ο κ. Μάμαλος και ζητάει την σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης. έχει ημερομηνία 6.11.08 και εισερχόμενο στην Διαχειριστική Αρχή στις 10.11. 08
“Υπερβολές δεν δέχομαι ούτε δημιουργία εντυπώσεων. Έκανα και κάνω να μιλάω τεκμηριωμένα και πάντα βάσει νομιμότητας. Όσον αφορά στο νομικό σύμβουλο του κράτους είναι το θεσμοθετημένο εκείνο όργανο που αποτελεί το συνεργάτη κάθε δημόσιας υπηρεσίας σε νομικά ζητήματα”.
Ο περιφερειάρχης συνόψισε με την επισήμανση ότι η παράκαμψη του αεροδρομίου “θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ε μεγάλη σοβαρότητα και όχι με νομικούς ακροβατισμούς” Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι λύσεις υπάρχουν και μπορούν οι του Δήμου Κερκυραίων να καθίσουν να τις αναζητήσουν και να τις εφαρμόσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: