Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΙΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την ευκαιρία και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ το οποίο έλάβε χώρα στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε μαζί με Δημάρχους της ΠΙΝ επίσκεψη σε χώρους Διαχείρισης Απορριμμάτων του Συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης. Στόχος της επίσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και με δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Σωτήρη Βόσδου και προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Ζουρνά. Οι Δήμαρχοι της ΠΙΝ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την λειτουργία του ΧΥΤΑ ο οποίος καλύπτει έκταση 760 στρεμμάτων. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ΧΥΤΑ μετά την Αθήνα, ο οποίος διαθέτει τέσσερις λεκάνες πλήρως στεγανοποιημένες, περιμετρικό οδικό δίκτυο, και δυο γεφυροπλάστιγκες. Εξυπηρετεί 60 Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης και δέχεται ημερησίως 1800 τόνους απορριμμάτων. Απασχολεί 55 εργαζόμενους. Η κατασκευή του κόστισε 34 εκ € (75% χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και 25% από Εθνικούς Πόρους).

Ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή του Δερβενίου όπου και υπάρχει αποκατεστημένη παλιά χωματερή σε μια έκταση 130 στρεμμάτων και η οποία πλέον αποτελεί χώρο επίσκεψης χιλιάδων Θεσσαλονικέων. Διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα tennis, παιδικές χαρές και δεν θυμίζει τίποτα από την προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας του. Μέρος της ανάπλασης χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Ακολούθως, οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν για τους κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης τους οποίους χρησιμοποιούν ιδιώτες στα σπίτια τους ενώ τέλος, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Ιόνιων Νησιών επισκέφθηκαν και την χωματερή των Ταγαράδων. Πρόκειται για 190 στρέμματα ελεγχόμενου χώρου ταφής απορριμμάτων ο οποίος λειτουργεί από το 1981 και έχει δεχθεί περίπου 15 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών και ο οποίος πλέον δεν λειτουργεί και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασής του. Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις εγκαταστάσεις άντλησης και καύσης του βιοαερίου και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αν και λειτουργούν από ιδιωτική εταιρία αποφέρουν στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης έσοδα περισσότερα από 25.000€ το μήνα από την πώληση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Η επίσκεψη στο ΧΑΔΑ Ταγαράδων ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση για την βιολογική επεξεργασία των στραγγιδίων του ΧΑΔΑ όπου και δόθηκε η ευκαιρία στους Δημάρχους να πληροφορηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα αντίστροφης όσμωσης που εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβάλλει η ΠΙΝ για την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων θέτοντας ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. « Η προσπάθεια που καταβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση συνάδει τόσο με την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης όσο και με τις αυστηρές κοινοτικές οδηγίες. Πέραν όμως και πάνω από τις σοβαρές κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την νομοθεσία, πρωταρχικό ζήτημα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών .Η αρμοδιότητα των θεμάτων διαχείρισης αποβλήτων βαρύνει τους ΟΤΑ. Οι εν λόγω φορείς είναι υπεύθυνοι τόσο για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων έργων όσο και για τα θέματα της καθημερινότητας. Η Περιφέρεια στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους υπόχρεους φορείς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Βόσδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: