Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ-ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Οξύνεται μέρα με τη μέρα, το πρόβλημα από την διακοπή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει από τα φαρμακεία της Κέρκυρας, στους 14.000 περίπου Κερκυραίους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Την οριστική απόφαση για την στάση των φαρμακοποιών που παραμένουν απλήρωτοι από την περασμένο Μάϊο, θα λάβουν σε Γενική Συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη, και υπό το φως των εξελίξεων σε κεντρικό επίπεδο, καθώς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προαναγγείλει καταγγελία των συμβάσεών του με τον ΟΠΑΔ.
Θεώρηση ιατρικών εξετάσεων
Δεν έφθανε όμως αυτό, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του ΟΠΑΔ (ένας απεργός στην Κέρκυρα), τα γραφεία του παραμένουν κλειστά και καθίσταται έτσι αδύνατη εκεί η θεώρηση των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων και για τις ιατρικές εξετάσεις.
Γι’ αυτό, και μετά από παράκληση των ασφαλισμένων, ο Νομάρχης σε συνεργασία με το Διοικητή του Νοσοκομείου και τα Κέντρα Υγείας, φιλοξενεί στο ισόγειο της Νομαρχίας Ιατρούς ελεγκτές του ΟΠΑΔ, που υπηρετούν στα κέντρα υγείας του Νομού, εξυπηρετώντας χιλιάδες ασφαλισμένους του Δημοσίου.
Το γεγονός αυτό, ενόχλησε ως φαίνεται, τη συνδικαλιστική ηγεσία του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, που απεργούν για τρίτη εβδομάδα, και σε επιστολή του σε τοπική εφημερίδα, μέμφονται το Νομάρχη για “σπάσιμο” της απεργίας.
Η απάντηση του Νομάρχη
Απαντώντας στην κατηγορία αυτή, ο Νομάρχης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
"Με έκπληξη πληροφορήθηκα το περιεχόμενο επιστολής του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΠΑΔ σε τοπική εφημερίδα, που αναφέρεται στην παρέμβασή μου για την εξυπηρέτηση χιλιάδων Κερκυραίων ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Ο σύλλογος διαστρεβλώνει κατάφορα την αλήθεια. Οι γιατροί ελεγκτές του ΟΠΑΔ δεν είναι υπάλληλοι του οργανισμού, αλλά συμβεβλημένοι με αυτόν και δεν βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση.
Παράνομα, ο μοναδικός στην Κέρκυρα απεργός, ο τοπικός διευθυντής κράτησε κλειστά τα γραφεία της υπηρεσίας Κέρκυρας του ΟΠΑΔ, και οδήγησε σε τρομερή ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους.
Υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, με επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα και ζήτησαν τη βοήθειά μου για το ελάχιστο. Τη θεώρηση των ιατρικών εξετάσεων από τους συμβεβλημένους γιατρούς, που δεν έχουν καμμία σχέση με την απεργία.
Μέσα σε 5 μέρες, πάνω από 1500 ασφαλισμένοι εξυπηρετήθηκαν από την προσωρινή λύση που δώσαμε εδώ στη Νομαρχία, καθώς παράνομα ο κ. Ράπτης κρατάει τα γραφεία του ΟΠΑΔ κλειστά.
Αισθάνομαι ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου.
Δεν έσπασα καμμία απεργία. Τιμώ και σέβομαι όλους τους συνδικαλιστικούς αγώνες. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι γιατροί - ελεγκτές του ΟΠΑΔ δεν βρίσκονται σε απεργία και έπρεπε να βρεθεί λύση για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και αυτό πράξαμε".

Δίωρη στάση και πορεία
Αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οργάνωσε χθες δίωρη στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες και πορεία προς τα κλειστά γραφεία του ΟΠΑΔ στη Σπηλιά και στη συνέχεια στο γραφείο του Νομάρχη.
Εκεί, ο Πρόεδρός του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Π. Ποζίδης, εξέφρασε “την οργή, την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία των ασφαλισμένων του δημοσίου, για την ταλαιπωρία, την οικονομική αφαίμαξη, μα κυρίως για την αδιαφορία και την αδράνεια από την κυβέρνηση για το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από τα φαρμακεία της Κέρκυρας, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών που έχει το δημόσιο σε βάρος τους από το Μάϊο”.
“Από σήμερα”, τόνισε ο κ. Ποζίδης “ξεκινάμε ένα διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσουμε όσα δικαιούμαστε και μας στερούν”.
“Δίκαια και εύλογα τα αιτήματα”
Απαντώντας, ο Νομάρχης δήλωσε την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα των ασφαλισμένων του Δημοσίου για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, σημείωσε ότι συμμερίζεται τα εύλογα αιτήματα των φαρμακοποιών για την εξόφληση των φαρμάκων που έχουν χορηγήσει επί πιστώσει και υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του να παρασχεθεί προς τους ασφαλισμένους η δυνατότητα θεώρησης τουλάχιστον των ιατρικών εξετάσεων που είναι γραμμένες στα βιβλιάριά τους.
Τέλος, αποδέχθηκε το αίτημα για συζήτηση του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: