Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ασάφεια ως προς τον ακριβή προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ λέει η Αντζ. Γκερέκου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας και πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου, σχετικά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ αλλά και την απορροφητικότητα των έργων που αφορούν την τουριστική υποδομή.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης της κ. Γκερέκου, έχει ως εξής:


Σε ομιλία του στις 14.11.2008 στα Γραφεία Τύπου & Ενημέρωσης των Ελληνικών πρεσβειών, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι: "Αρκεί να σας επισημάνω πως συνεισφέρουμε το 18% του συνολικού ΑΕΠ, έχοντας στη διάθεσή μας μόλις το 0,14% του συνολικού Εθνικού Προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, έχουμε στην διάθεσή μας μόλις το 0,07% του Τακτικού Προϋπολογισμού και μόλις το 0,93% του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων».

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι τα στοιχεία αυτά, στα οποία επανειλημμένα αναφέρεται στις ομιλίες του ο Υπουργός, είναι αφ’ ενός ότι διαφέρουν από ομιλία σε ομιλία του και αφ’ ετέρου, ότι δεν περιλαμβάνουν και δεν συνυπολογίζουν τις εισπράξεις από τα Καζίνα της Πάρνηθας και της Κέρκυρας, οι οποίες μόνο για το 2007 που ανήλθαν σε 39.240.000 Ευρώ.

Ουδείς διαφωνεί, ότι τα ποσά που διαθέτει η Κυβέρνηση της ΝΔ από τον συνολικό Εθνικό Προϋπολογισμό για τον Τουρισμό, είναι μηδαμινά (όπως άλλωστε το ισχυρίζεται και ο ίδιος ο Υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος), όμως ακόμη και για αυτά τα μηδαμινά ποσά που παρέχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπάρχει αδυναμία απορρόφησης ακόμη και αυτών των κονδυλίων που διατίθενται για έργα υποδομής στον ΕΟΤ και Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Με βάση ποιους απόλυτους αριθμούς και ανάγωγες, κατέληξε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ότι έχει στην διάθεση του μόλις το «0,93 του Προϋπολογισμού των Δημοσίων Επενδύσεων»; Συνυπολογίζει τα σχετικά κονδύλια Ε.Ο.Τ ή όχι; (ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ των σχετικών στοιχείων για τα έτη 2007 και 2008, καθώς και των στοιχείων που αφορούν τις παραγραμματισθείσες δαπάνες και τις πραγματοποιηθείσες πληρωμές).

2. Ποια έργα τουριστικής υποδομής εκτελεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ποια ο ΕΟΤ;

3. Ποια έργα τουριστικής υποδομής του ΕΣΠΑ εκτελούνται τη στιγμή αυτή και ποια η απορροφητικότητα τους;

4. Ποια ποσά διατέθηκαν και που ακριβώς, από τα έσοδα των Καζίνο Πάρνηθας και Κερκύρας για τη διαφημιστική προβολή του Ελληνικού Τουρισμού, κατά το διάστημα 2006-2008; (ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ αναλυτικών στοιχείων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: