Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ-ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΑΛΕΦ


Ολοκληρώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκεται η οικονομική κρίση και ένα ειδικό πρόγραμμα για την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Η συζήτηση περί της διοικητικής αναδιάρθρωσης για την οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί το συνέδριο, αναβάλλεται πιθανότατα για την άνοιξη, αφού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, η οικονομική συγκυρία αναγκάζει την κυβέρνηση να μεταθέσει χρονικά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας ΙΙ προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.
Στις εργασίες συμμετέχει και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, ο οποίος σε παρέμβασή του στο “ΤηλεΚέρκυρα” επεσήμανε σε γενικές γραμμές ότι μεταξύ των στόχων του συνεδρίου είναι η προώθηση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της χώρας.
“Η απάντηση στη σημερινή οικονομική κρίση οφείλει να έρθει μέσα από λύσεις που της χαρακτηρίζει η διαφάνεια, η κοινωνική ευαισθησία και η μακρόπνοη στρατηγική.
Ετσι προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως αυτοδιοίκηση, εμπεδώνουμε τις αρχές της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και δίνουμε τη δυνατότητα ένταξης των μικρών και απομονωμένων ΟΤΑ σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά”.
Αναφορικά με την αναβολή του «Καποδίστρια 2» ο κ. Μικάλεφ, σημείωσε ότι η Τ.Α. δεν υπαναχώρησε καθόλου από την ανάγκη να προωθήσει την διοικητική μεταρρύθμιση, κάτω από συνθήκες όμως που θα ευνοούσαν, οικονομικά εύρωστους και διοικητικά οργανωμένους Δήμους".

Όπως τόνισε, “η Τ.Α. ζητά και παίρνει αρμοδιότητες για τις τοπικές κοινωνίες με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ένα κράτος που θα τη στραγγαλίζει”.
Ο Δήμαρχος Κερκυραίων σημείωσε πως το κράτος θα πρέπει να παίζει ένα επιτελικό ρόλο και η διαχείριση των υπολοίπων ζητημάτων ν’ανήκει στις τοπικές κοινωνίες.
Υποστήριξε ακόμα ότι όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, “μάτωσαν” τη λειτουργία της Τ.Α. με την παρακράτηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων, με τη στέρηση των οικονομικών πόρων που είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν στους Δήμους.
Με αυτό τον τρόπο, μιλάμε για μια αυτοδιοίκηση, ελεγχόμενη και ποδηγετημένη», συνόψισε ο κ. Μικάλεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: