Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ

Στο θέμα της Λιμνοθάλλασας Αντινιώτη επανέρχεται με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

"Η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στη Βόρεια Κέρκυρα που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 με το κωδικό GR2230001 δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες «αναπτυξιακές» πιέσεις. Ήδη το 2005 απετράπη χάρη στη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 600 κλινών μέσα στον υγρότοπο και έκταση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πριν ένα χρόνο περίπου μια νέα εταιρεία υπέβαλε αίτηση και Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας τη χορήγηση Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), για την ανέγερση γιγαντιαίου τουριστικού συγκροτήματος 1.140 κλινών σε έκταση 245 στρεμμάτων επάνω στη χερσονησίδα «Νήσος» που αποτελεί το βόρειο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής Natura και έχει συνολική έκταση περίπου 950 στρεμμάτων.

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος του Δήμου Θιναλίων, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου εκτείνεται η παραπάνω προστατευόμενη περιοχή, προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.), βάσει του οποίου ανεδείχθη ανάδοχος και ακολούθως υπεγράφη η σχετική σύμβαση αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες μας η μελέτη αυτή εκπονείται με διαδικασίες EXPRESS ώστε σύμφωνα με τις συμβατικές δεσμεύσεις της αναδόχου να παραδοθεί εντός του προσεχούς Νοεμβρίου (!!!), χωρίς να έχουν προηγηθεί καταρχήν ούτε οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς, πολύ περισσότερο χωρίς να γίνει ευρύτερα γνωστό στους Κερκυραίους πολίτες.

Επειδή είναι γνωστό ότι ο χρόνος εκπόνησης μιας εμπεριστατωμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, όπως π. χ. της λίμνης Κερκίνης, ξεπερνάει πολλές φορές και τα δύο χρόνια ενώ η ως άνω αναφερόμενη Ε.Π.Μ. θα τελειώσει, ουσιαστικά, σε λιγότερο από 3 (!!!) μήνες.

Και επειδή εν προκειμένω δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εν λόγω Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη μεθοδεύτηκε και εκπονείται καταλλήλως ώστε να αποτελέσει το όχημα τσιμεντο­ποίησης και καταστροφής ενός των σημαντικοτέρων οικοσυστημάτων του νησιού



Μετά τα παραπάνω καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της Σύμβασης Ανάθεσης της παραπάνω εκπόνησης της Ε.Π.Μ. καθώς επίσης και ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο του Τεύχους Τεχνικών Δεδομένων του φακέλου έργου του διαγωνισμού".



Δεν υπάρχουν σχόλια: