Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Δύσκολη και η επόμενη τουριστική σεζόν


Δύσκολη αναμένεται και η επόμενη τουριστική σεζόν, αφού ο “σκόπελος¨ της οικονομικής κρίσης δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Από την άλλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουρ. Πρακτόρων Δημ. Χαρίτο οι τουρ.επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που η πτώση της κίνησης τουλάχιστον από το αεροδρόμιο έφτασε μόνο στο 9,6%.
Το χαμηλό ποσοστό σχετίζεται όπως τόνισε, λόγω και των χαμηλών προσφορών των Ξενοδόχων, που έριξαν τις τιμές και προσέλκυσαν περισσότερους τουρίστες.
“Η μείωση είναι δεδομένη, δυστυχώς και στα έσοδα των επαγγελματιών. Από τον Γενάρη, είπαμε ότι οι παρακρατήσεις της περιόδου είναι κάτω από το 40-50% . Δεν είπαμε ότι θα κλείσει η χρονιά με πτώση του 30 και 40%. Έκλεισε, τελικά στο -9. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι”.
Για το 2010
Μετά από σχετικό ερώτημα για την πορεία της επόμενης σεζόν, σημείωσε ότι ενημέρωση υπάρχει μόνο από οικονομικά- τουριστικά περιοδικά και από συζητήσεις που γίνονται με συνεργάτες του χώρου.
“Σημείο αναφοράς για το 2010 τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει από το Μάιο. Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι tour operators, έχουν κρατήσει τον ίδιο αριθμό δωματίων και δεν έχουν αυξήσει τα συμβόλαια.
Βεβαίως, δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις πτήσεων σε επίπεδο slots, από αεροπορικές εταιρείες”.
Ανέφερε ακόμη ότι, μια μεγάλη Γερμανική εταιρεία η Rever, έκανε πρόσφατα μια πολύ μεγάλη συνάντηση τουριστικών πρακτόρων στη Μαγιόρκα, απ’ όπου διεφάνη ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα και του χρόνου, για τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά.
WTM-Philoxenia
Ο κ. Χαρίτος χαρακτήρισε θετικό γεγονός την αυτόνομη παρουσία της Κέρκυρας στην WTM, εκτίμησε ωστόσο ότι “καλό θα ήταν να έχουμε εκεί και εξειδικευμένο προσωπικό επαγγελματιών του χώρου”.
Από την άλλη, χαρακτήρισε καλό το περίπτερο της Κέρκυρας στην πρόσφατη Philoxenia αν και επεσήμανε ότι,” δυστυχώς κάθε χρόνο βλέπουμε και λιγότερους στα περίπτερα των τουριστικών εκθέσεων.
Τέλος, σημείωσε ότι η Κέρκυρα μπορεί να καταστεί τουριστικός προορισμός του Σαββατοκύριακου από τη Βόρειο Ελλάδα, αφού βεβαία εκλείψει το υπάρχον πρόβλημα του μεγάλου χρόνου της πορθμειακής σύνδεσης με την Ηγουμενίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: