Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σύσταση ομάδας εργασίας για τον "Καποδίσρια 2"


Τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία αφού λάβει υπόψη της τις αποφάσεις των συνεδρίων Κυλλήνης - Θεσσαλονίκης και των Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα μεταφέρει τις θέσεις της για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός της Κέρκυρας ( σ.σ. ο αριθμός των Δήμων) στο πλαίσιο της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, αποφάσισε η σημερινή ολομέλεια των Δημάρχων του νομού.
Στην ομάδα μετέχουν οι Δήμαρχοι Παρελίων Σπύρος Κροκίδης, Εσπερίων Αλέκος Αυλωνίτης, ο Αντιδήμαρχος Παλαιοκαστριτών Αχιλλέας Μάζης και ο Σωτ. Βλάχος, .
Από την άλλη, στη χθεσινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκαν παλαιότερες θέσεις-αποφάσεις της ΤΕΔΚ περί της μη αποδοχής της πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως έχει κατατεθεί από τους μελετητές (σ.σ. προτείνει 3 Δήμους στο νομό) καθώς και στην διατήρηση της ΠΙΝ ως διοικητική δομή της χώρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Μιχ. Κάρρα ,μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ομάδα εργασίας θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με φορείς, σε συνέδριο της ΤΕΔΚ και εκεί θα ληφθεί μια καταρχήν συνολική πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και για το χωροταξικό σχεδιασμό των Δήμων. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί έγκαιρα στο αρμόδιο Υπουργείο που επεξεργάζεται το προσχέδιο νόμου καθώς και στην ΚΕΔΚΕ.
Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτησή του σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ ότι ο αριθμός των Δήμων της Κέρκυρας πρέπει να είναι πέντε, ο κ. Κάρρας, επεσήμανε: «Δεν θέλω να προκαταβάλω απόψεις. Επειδή αυτό είναι ουσιαστικά το έργο της συγκεκριμένης ομάδας την σύσταση της οποίας αποφασίσαμε σήμερα, θα περιμένουμε να κατατεθεί αυτή η πρόταση».
Όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε το πρόβλημά δεν είναι ο αριθμός των Δήμων που προτείνει το ΙΤΑ στην Κέρκυρα, αλλά η πρόταση έτσι όπως αυτή κατατέθηκε.
«Και αυτό γιατί δημιουργείται μια άνιση κατανομή. Δεν είναι δυνατόν το 59,8% του πληθυσμού του νησιού να ανήκει σε έναν και μόνο Δήμο, το 17% στο νότο και το 23% στο βορρά».
Τέλος, στάθηκε στην αδιαπραγμάτευτη θέση της ΤΕΔΚ σε ότι αφορά την εξασφάλιση πόρων για τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Αναβολή στο Δ.Σ. Κερκυραίων

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας συζήτηση στο Δ.Σ. Κερκυραίων για τον «Καποδίστρια 2» μετά από εισήγηση του Δημάρχου Σ. Μικάλεφ. Ο λόγος που πρόεβαλε ο Δήμαρχος για την αναβολή του θέματος ήταν η απουσία των επικεφαλής των παρατάξεων, Γ. Τρεπεκλή (σ.σ. βρίσκεται στο Λονδίνο), Χρ. Σαρλή και Χ. Μάστορα (στην αρχή της συνεδρίασης)
Ο κ. Μικάλεφ , κατά την τοποθέτησή του, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος σε πιθανή διεύρυνση του σημερινού Δήμου της πρωτεύουσας, αν και υποστήριξε ότι τέσσερις δήμοι στο νησί είναι αρκετοί.
Σε κάθε περίπτωση διαφώνησε με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά σε τρεις Δήμους στο νησί, με την διατήρηση του Δήμου Παξών και τις τρεις Κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: