Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ερώτηση Χαραλάμπους για τις οφειλές σε ξενοδοχουπάλληλους της Κέρκυρας

Eρώτηση με θέμα την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κέρκυρα, κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού και Τουρισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ. Μπ. Χαραλάμπους Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.
Aναλυτικά αναφέρουν τα εξής:
"Η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας είναι πια ένα μόνιμο φαινόμενο, που αναδεικνύει το θράσος της εργοδοσίας η οποία ενθαρρύνεται από την αδιαφορία και την προκλητική συγκάλυψη των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Έτσι ενώ έχει ολοκληρωθεί η τουριστική σαιζόν του 2009, αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οφείλουν δεδουλευμένα καθώς και αποδοχές άδειας και επιδομάτων σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Οι επιχειρήσεις που χρωστούν χρήματα στους εργαζόμενους είναι οι ακόλουθες: GELINA, IONIAN PRINCESS, ERMONES GOLF, MARE MONTE, MIRAMARE, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ABIENTE, ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ, ALBATROS, MAGNA GRECIA και ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ.
Οι δε οφειλές τους κυμαίνονται κατά την περίπτωση από 1 έως 5 μηνιαίους μισθούς καθώς και τα επιδόματα.
Όλες ανεξαρτήτως οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα τη σαιζόν που πέρασε, αντίθετα κατεγράφησαν αυξημένες πληρότητες.
Η θρασύτητα αυτών των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς, την πρόωρη διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου και την μεταφορά των πελατών σε άλλα ξενοδοχεία σε τρεις περιπτώσεις, όπου οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα χρήματα τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις
Συγκεκριμένα το MIRAMARE διέκοψε την λειτουργία στις 4 Οκτωβρίου αντί στις 23 Οκτωβρίου, το ABIENTE 15 Οκτώβρη αντί στις 19 Οκτώβρη και το MARE MONTE στις 28 Οκτώβρη αντί της 1η Νοέμβρη.
Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση οι πελάτες μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία παρά την θέληση τους.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για:
Α. Την έγκαιρη εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και
Β. Την επιβολή κυρώσεων με παραδειγματική τιμωρία των τριών ξενοδοχείων που χρησιμοποίησαν την μέθοδο του «λοκ άουτ» για να καταστείλουν τους αγώνες των εργαζομένων ταλαιπωρώντας τους τουρίστες και ζημιώνοντας την εικόνα του τουρισμού
".

Δεν υπάρχουν σχόλια: