Τον πρώτο της έλεγχο από κλιμάκιο της Unesco θα περάσει το 2010 η Κέρκυρα, προκειμένου να διαπιστωθούν αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Του Θοδωρή Σταλίδη
Αυτό αποκάλυψε χθες με αποκλειστικές δηλώσεις της στην «κ.Α.» η προϊσταμένη της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου η οποία όμως έκανε την δυσάρεστη εκτίμηση πως η πόλη μας δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει το μνημείο με μια αξιοπρεπή μορφή. «Πρέπει όλοι να τρέξουμε και να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», επεσήμανε η κ. Ρηγάκου και γι’ αυτό το λόγο τόνισε επίκειται άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ.
Η…επίσκεψη των ελεγκτών της Unesco γίνεται για πρώτη φορά από ένταξη της πόλης μας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και επαναληφθεί μετά από τρία χρόνια, δηλαδή το 2013.
Οι ελεγκτές θα επιθεωρήσουν και θα ελέγξουν ουσιαστικά το μνημείο και αν και η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν εγκυμονεί κάποιον άμεσο κίνδυνο απένταξης της πόλης μας από τα μνημεία, σε κάθε περίπτωση όμως, το πόρισμά τους και οι παρατηρήσεις που σίγουρα θα κάνουν, θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη εάν θέλουμε να ξανάρθουν σε τρία χρόνια.
Γιγάντωση της παρανομίας
Η κ. Ρηγάκου υποστήριξε πως η προστασία της πόλης είναι ανεξάρτητη από την ίδρυση ή μη του φορέα διαχείρισης της Unesco. Όπως τόνισε «ο φορέας θα διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα. Η καθημερινή προστασία, δηλαδή το πώς γίνονται οι επεμβάσεις στα κτίρια, που βρίσκονται οι πεζόδρομοι, που υπάρχει παράνομη στάθμευση, όλα αυτά, έπρεπε όλα αυτά τα 3 χρόνια να τα είχαμε δουλέψει και να τα σεβόμαστε.
Όμως, έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Από την ώρα που μπήκαμε στην Unesco έχει γιγαντωθεί η παρανομία. Η πόλη δεν μαζεύεται. Αισθάνομαι ότι οι Κερκυραίοι δεν σέβονται τίποτα. Ότι δεν αγαπούν αυτήν την πόλη και θέλουν να τιμωρήσουν την ένταξή της στα μνημεία της Unesco.
Οι παρανομίες, από την ώρα ένταξης της Κέρκυρας στους καταλόγους της Unesco, έχουν πολλαπλασιαστεί εις την νιοστή.
Είναι εθνική ντροπή η Κέρκυρα να μην σέβεται ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Οι ευθύνες
Προχωρώντας ουσιαστικά σε μία αυτοκριτική, παραδέχθηκε πως ευθύνες για τα όσα δεν έχουν γίνει, φέρει τόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου, όσο και η Δημοτική Αρχή. Όπως τόνισε: «ευθύνες έχουμε όλοι με το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών να τους φέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Είμαστε υπόλογοι προς την Unesco και γι’ αυτό τρέχουμε και απολογούμαστε συνέχεια για το τι τρέχει.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας και το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε. Οι περισσότεροι υπάλληλοί μας δεν φεύγουν πριν τις 11 το βράδυ και αυτό θα πρέπει να τους αναγνωριστεί.
Ευθύνες όμως έχει και ο Δήμος ο οποίος αδυνατεί να επιβάλει τον κανονισμό. Και αυτός όμως προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού. Χρειάζονται όμως πιο συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου η μία υπηρεσία να μην παρακάμπτει την άλλη για το καλό όλων μας».
Οι ευθύνες του κόσμου
Παράλληλα όμως, υποστήριξε πως τα όποια κενά παρουσιάζονται, θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον κόσμο ο οποίος εάν ακολουθεί τους κανόνες και τους κανονισμούς που έχουν πλέον μπει για αυτήν την πόλη, τότε όλα θα είναι καλύτερα. «Θα πρέπει να τηρείται ο κανονισμός αστικής λειτουργίας του Δήμου και ο κανονισμός που ορίζει η Unesco για τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πιθανότατα να υπάρχει και έλλειψη ενημέρωσης του τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες, όμως η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη, δεν χωρά καμία δικαιολογία. Δηλαδή, χρειάζεται ενημέρωση για να μην γεμίσει η πόλη με γκράφιτι; Ακόμα και το Παλαιό Φρούριο έχει πάνω του γκράφιτι. Ακόμα και γι’ αυτό υπάρχουν καταγγελίες στην Unesco και τρέχουμε όλοι για να μπαλώσουμε όλα αυτά τα πράγματα.
Και δεν είναι λύση η αστυνόμευση των περιοχών. Δηλαδή τι προτιμούν, ένα κράτος αστυνόμευσης για την προστασία του μνημείου ή με κοινωνική συναίνεση. Αυτό δεν δείχνει πολιτισμένη και αναπτυγμένη κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου