Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Στη Βουλή τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών φέρνει στη Βουλή η ερώτηση που κατέθεσαν προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Αποστόλης Νάνος, Σταύρος Σκοπελίτης και Άγγελος Τζέκης.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών σε όλη τη χώρα επειδή οι τιμές είναι εξευτελιστικές τόσο στις ελιές όσο και στο λάδι: «Η ψαλίδα τιμών παραγωγού και ραφιού μεγάλη και το κόστος παραγωγής υψηλό. Ταυτόχρονα οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες για το αγροτικό εισόδημα, από τη λειψή φυτοπροστασία και ειδικά του δάκου, που εξαιτίας και καιρικών συνθηκών, η μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές αγγίζει και το 70%.
Η μείωση της κατανάλωσης λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απουσία της προστασίας της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για δεύτερη συνεχή χρονιά, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση, ενώ η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν έλυσε ούτε λύνει το πρόβλημα, αλλά λειτουργεί ως πανάκεια και αποπροσανατολιστικά. Ωστόσο η απούλητη παραγωγή είναι σημαντική και θα προστεθεί και η φετινή».
Οι βουλευτές ζητούν να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις απώλειες ποσοτικές και ποιοτικές από το δάκο και τις καιρικές συνθήκες, να υπάρχει αποτελεσματική κρατική παρέμβαση φυτοπροστασίας και ειδικά από το δάκο, οι τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ικανοποιητικό κέρδος για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας, να υιοθετηθούν πολιτικές για την προστασία και προβολή της ντόπιας παραγωγής αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: