Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

"Εργοδοτικές αυθαιρεσίες" καταγγέλει το ΚΚΕ

"Εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κέρκυρα", είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.
Αναλυτικά, αναφέρουν: “Για άλλη μία φορά σε ξενοδοχειακή επιχείρηση της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο BELVEDERE αναδεικνύεται η εργοδοτική αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο.
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες η Διεύθυνση του ξενοδοχείου απολύει ομαδικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι σημειωτέον, είναι οι δέκα τελευταίοι επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν απομείνει στο ξενοδοχείο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ξενοδοχείο αυτό έχουν αντικατασταθεί με σκληρά εκμεταλλευόμενους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που εισάγονται με συμβάσεις σκλαβοπάζαρου (απόσπαση, δανεισμός, «πρακτική άσκηση»).
Την πρώτη φορά απολύθηκαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι γιατί διεκδικούσαν με την μορφή της επίσχεσης την έγκαιρη εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους που οφείλονταν από μήνες (πάγια τακτική αρκετών ξενοδόχων στην Κέρκυρα). Και ενώ ανακλήθηκαν οι απολύσεις τους μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις η εταιρεία με την λήξη της περιόδου τους ενημερώνει ότι τους απολύει και πάλι προφανώς για να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους «των 300 ευρώ».
Παρότι οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν ουσιαστικά τετελεσμένο γεγονός, αφού η προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια θα φέρει αποτέλεσμα μετά από δύο περίπου χρόνια στην καλύτερη περίπτωση.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν για:
Α. Την άμεση ανάκληση των παράνομων απολύσεων στο BELVEDERE, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία των δικαστηρίων.
Β. Την εφαρμογή του Νόμου που προβλέπει την εκδίκαση των εργατικών διαφορών μέσα στο 15ήμερο και την έκδοση απόφασης μέσα στο 45ήμερο (Ν.1545/85 άρθρο 32).
Γ. Το σταμάτημα του σκλαβοπάζαρου των Αλλοδαπών με την κατάργηση των συμβάσεων απόσπασης και δανεισμού καθώς και την καθιέρωση ποσόστωσης για τον αριθμό των ασκούμενων στα ξενοδοχεία με τρόπο που δεν θα υποκαθιστά η πρακτική άσκηση την πραγματική εργασία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: