Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης


Σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με σκοπό τον συντονισμό για την αντιμετώπιση και τον χειρισμό της υπόθεσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Άνθης, ο Αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης και Διευθυντές και Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αφού κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη της πανδημίας στα σχολεία της Κέρκυρας και σε συνδυασμό με τις εγκυκλίους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις και αποφάσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο Νομάρχης και έχουν ως εξής:
1. Η πανδημία της νέας γρίπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο Νομό της Κέρκυρας. Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει από τον ιό Η1Ν1 (επιβεβαιωμένα ή μη).
2. Στα σχολεία, όπως σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού παρουσιάζεται και καταγράφεται υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας.
3. Τα συμπτώματα ωστόσο είναι γενικά ήπια καθώς παρουσιάζεται ως απλή ίωση όπου κατά κανόνα δε χρειάζεται ούτε καν αντιβίωση αλλά απλά αντιπυρετικά.
4. Με τα δεδομένα αυτά δεν δικαιολογείται κανένας πανικός και συστήνεται ψύχραιμη αντιμετώπιση από όλους.
5. Στα σχολεία, με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, έχουν ήδη τροποποιηθεί οι προϋποθέσεις αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων λόγω της νέας γρίπης και δεν χρειάζεται πλέον διάγνωση της νόσου.
6. Ένα μαθητικό τμήμα σχολείου μπορεί πλέον να κλείσει εάν έχουν δηλωθεί ταυτόχρονα τέσσερα (4) και άνω περιστατικά με συμπτώματα νέας γρίπης (πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου, με βήχα, πονόλαιμο, συνάχι).
7. Η αναστολή λειτουργίας σχολικού τμήματος ή ολόκληρου σχολείου γίνεται για μία εβδομάδα και μόνο, αποκλειστικά με απόφαση Νομάρχη, που εδώ θα εκδίδεται δια του αρμόδιου Αντινομάρχη Χρήστου Σκούρτη.
8. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει να χειρίζονται με ιδιαίτερη προσοχή των υπόθεση καταγράφοντας τα πραγματικά περιστατικά που τους δηλώνονται από τους γονείς και αναφέροντάς τα στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
9. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα ενημερώνουν αμέσως την Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας, η οποία θα υποβάλει αυθημερόν σχετικές εισηγήσεις της προς τον αρμόδιο Αντινομάρχη.
10. Συστήνεται ψυχραιμία σε όλους τους εμπλεκόμενους οι δε χειρισμοί από πλευράς των υπευθύνων υπηρεσιών πρέπει να γίνονται με υψηλή αίσθηση ευθύνης.
Τέλος, οι όποιες ανακοινώσεις για την αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή ολόκληρων σχολείων θα γίνονται άμεσα και αποκλειστικά και μόνο από τον εξουσιοδοτημένο προς τούτο Αντινομάρχη Χρήστο Σκούρτη, που θα εκδίδει και τη σχετική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: