Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Μητροπολίτης Νεκτάριος: "Δεν ανεχόμαστε αφαίρεση των χριστιανικών συμβόλων"


Κύκλο συζητήσεων έχει προκαλέσει και στη χώρα μας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απομάκρυνση των σταυρών από τα σχολεία της Ιταλίας.
Ο σεβ. Μητροπολίτης Νεκτάριος σχολιάζοντας σήμερα το θέμα, εξέφρασε έκπληξη και θλίψη και τόνισε ότι “η Ελληνική Εκκλησία θα υψώσει λόγο αληθείας και ακεραιότητας και έχοντας μαζί της, της τον πιστό λαό, δε θα ανεχτεί αφαίρεση χριστιανικών συμβόλων”.
Επεσήμανε ακόμη και τα εξής:
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας θα αποφασίσει για το θέμα. Μου γέμισε θλίψη την καρδιά αυτή η είδηση και η τόση γρήγορη “πρόοδος” του λαού μας. Θα πρέπει να ξέρουν αυτοί που επιχειρούν κάτι τέτοιο ότι ο λαός μας, δεν ανέχεται τέτοια.
Αν σε μια Ιταλία που έχει τις παραδόσεις της και την ιστορία της, υπάρχουν αντιδράσεις, εγω μενος εκπληκτος πως εμεις τόσο εύκολα προβαίνουμε στην αλλοίωση των ηθών του τόπου.
Δεν πρόκειται μόνο για θέμα της πίστεως μας η οποία προπηλακίζεται και η εκκλησία μας περιθωριοποείται αλλά για θεσμούς για ιστορία, παράδοση.
Είναι γρήγορες σκέψεις. Αυτοί που το πρότειναν θα πρέπει να το σκεφτούν καλά.
Επιχειρείται η αποχριστιανοποίηση των σχολείων και του λαού μας. Ανήκουμε στην Ε.Ε. αλλά δε μπορεί να μας επιβάλλει να ξεριζώσουμε την πίστη μας με τα συγκεκριμένα σύμβολα που αναπτύχθηκε ο λαός και η πατρίδα μας”.


Παρέμβαση Ιερώνυμου

Σε δηλώσεις του στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος χαρακτήρισε το θέμα “φαιδρότητες και αστεία πράγματα”, σημειώνοντας ότι “έχουν δικαιώματα όχι μόνο οι μειοψηφίες αλλά και οι πλειονότητες” υπονοώντας ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές και δικαστικές αίθουσες.
Ο κ. Ιερώνυμος άφησε ανοιχτό, δε, το ενδεχόμενο, να συζητηθεί το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Στο θέμα, σύμφωνα με το “Βήμα,” παρενέβη και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ.Καλαμίδας, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για να τιμήσει την 50χρονη συμβολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη δημιουργία ενιαίου χώρου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
“Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκαλούν μερικές φορές σχόλια και δεν συνάδουν με το περί δικαίου συναίσθημα της πλειοψηφίας των πολιτών των κρατών-μελών» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας μάλιστα από τους παριστάμενους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Πρέπει το ΕΔΔΑ να προσπαθεί να γίνονται δεκτές οι αποφάσεις του από την πλειοψηφία των πολιτών, πράγμα δύσκολο λόγω της διαφοράς σε πολλά σημεία των πολιτών των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης”, υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: