Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Βολές Τρεπεκλή για UNESCO-Απάντηση Μικάλεφ

Επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του Δημάρχου Σωτήρη Μικάλεφ, τον οποίο κατηγόρησε για αποτυχία διαχείρισης της υπόθεσης ένταξης της Κέρκυρας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με αφορμή τον προγραμματισμένο για το 2010 έλεγχο κλιμακίου του οργανισμού, εξαπέλυσε χθες ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής.

Tου Θοδωρή Σταλίδη

Ο πρώην Δήμαρχος υποστήριξε πως από τον συγκεκριμένο έλεγχο δεν αναμένεται να προκύψει κάποιος άμεσος κίνδυνος για την Κέρκυρα, παρόλα αυτά πάντως, σημείωσε πως «δεν είναι καθόλου καλό, με το καλημέρα να εισπράττουμε και «κίτρινη κάρτα».
Όπως δήλωσε ο κ. Τρεπεκλής «ήταν γνωστό ότι μετά από μια τριετία θα έρχονταν οι ελεγκτές της Unesco. Είναι γεγονός ότι μια συστηματική δουλειά η οποία διήρκησε 10 και πλέον έτη και απαίτησε την συνεργασία ενός μεγάλου κύκλου ανθρώπων και υπηρεσιών, της πρώην Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και του ΤΕΕ και του Υπ. Πολιτισμού, προκειμένου να πιεστεί ο Υπουργός, να αποδεχθεί την πρότασή μας και τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις να ενταχθούμε στους καταλόγους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια και αποτέλεσε μια κορυφαία επιτυχία με δύο πολύ σημαντικά οφέλη για την Κέρκυρα. Από την μία να δοθεί ένα ουσιαστικά πράσινο διαβατήριο για χρηματοδοτήσεις στην πόλη μας και να αξιοποιήσουμε την ένταξή μας στην τουριστική μας προβολή.
Δυστυχώς και στα δύο σκέλη, η σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά από τρία χρόνια έχει αποτύχει.Ευθύνες φέρει και η πολιτεία η οποία δεν ήταν συνεπείς ως προς τις χρηματοδοτήσεις.
Και ο Δήμος όμως, δεσμεύτηκε για πολλά πράγματα και δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια. Μια υπευθυνότητα που ποτέ δεν έδειξε η Δημοτική Αρχή, ίσως γιατί ποτέ δεν πίστεψε σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Αξίζει απλά να αναφέρω ότι η Δημοτική Αρχή, αρνήθηκε ακόμα και να ψηφίσει να τιμηθεί με μια δαπάνη της τάξεως των 500 ευρώ ο πρέσβης μας ο κ. Αναστασώπουλος για όλη του την προσπάθεια. Αυτό δείχνει και το πόσο στενά και με περιορισμένο όραμα ο Δήμαρχος βλέπει την εξέλιξη της πόλης μας.
Την αστοχία της Δ.Α. και του κ. Μικάλεφ θα την πληρώσει η πόλη μας δυστυχώς».

Απάντηση Μικάλεφ στις δηλώσεις Τρεπεκλή για την Unesco


Απάντηση στις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Κερκυραίων, Γιάννη Τρεπεκλή, με αφορμή την έλευση των ελεγκτών της Unesco στην Κέρκυρα το 2010, έδωσε με γραπτή του ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ.
Στην απάντησή του ο κ. Μικάλεφ επισημαίνει: «ο κύριος Τρεπεκλής, επαναλαμβάνει τις προσφιλείς σε αυτόν γενικότητες περί UNESCO, νομίζοντας ότι ο Κερκυραϊκός Λαός δεν διαθέτει μνήμη. Είτε επειδή δεν γνωρίζει, είτε επειδή αρέσκεται σε παραπλανητικές κατηγορίες, θεωρεί ότι το επίσημο κράτος «δεν ήταν συνεπές ως προς τις χρηματοδοτήσεις». Η πολιτεία, κύριε Τρεπεκλή δεν ήταν συνεπής στο αδάπανο γι’ αυτήν, αλλά ουσιώδες για την πόλη ζήτημα της ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης.
Οι ελεγκτές της UNESCO είναι καλοδεχούμενοι, επειδή ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του έκαναν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, στα πλαίσια του Σχεδίου Διαχείρισης, το οποίο όμως απαιτεί συνεργασία Υπουργείων και άλλων δημοσίων φορέων. Ο κύριος Τρεπεκλής πάντως, πρέπει να είναι παρών στις σχετικές ενημερώσεις που θα οργανώσουμε, προκειμένου να εξηγήσει για ποιόν ακριβώς λόγο και βάσει ποιας «πολιτιστικής» πολιτικής και βάσει ποιας συμπαιγνίας, το παλιό λιμάνι της πόλης βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ του μνημείου UNESCO. Αυτό το γεγονός, έχει επισημανθεί από το ICOMOS και τους διαπρεπείς επιστήμονες, πολλοί των οποίων θα μας ελέγξουν, ήδη από την ημέρα της επίσημης εγγραφής μας, το 2008. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσει πειστικά τόσο ο ίδιος, όσο και οι θεσμικοί του συνεργάτες, διότι αν μας έρθει κίτρινη κάρτα, θα μας έρθει εξαιτίας του λιμανιού, κι όχι εξαιτίας των καθυστερήσεων.
Εξάλλου, προσδοκούμε η επερχόμενη έλευση των ελεγκτών, να συγκινήσει επιτέλους τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, που θα προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση για τον Φορέα υλοποίησης, διότι η UNESCO, παρά τις απόψεις του κυρίου Τρεπεκλή εν όψει της προεκλογικής περιόδου, εφ όσον το ΥΠΠΟ δημιουργήσει φορέα, θα δεχτεί πως αξίζουμε μια ακόμη ευκαιρία, χωρίς το στίγμα μιας προειδοποίησης».

1 σχόλιο:

Spiros Salvanos είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
πιστεύω ότι δεν αποδώσατε σωστά τη δήλωση του Δημάρχου. Διότι δεν μπορεί το λιμάνι να είναι εκτός ορίων και ταυτόχρονα να φοβόται ότι "η κίτρινη κάρτα θα μας έρθει εξαιτίας του λιμανιού...
Πάντως η Απόφαση Ένταξης κάνει λόγο για
«Το αστικό και λιμενικό σύνολο της Κέρκυρας, που κυριαρχείται απ΄ τα ενετικής προελεύσεως φρούριά της συνιστά ένα αρχιτεκτονικό παράδειγμα εξέχουσας παγκόσμιας αξίας, τόσο για την αυθεντικότητα όσο και για την ακεραιότητά του».
Σπύρος Σαλβάνος