Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΚΚΕ: Αδιέξοδο στη διαχείρηση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Αδιέξοδο στα ζητήματα σωστής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Νομό της Κέρκυρας, είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές του ΚΚΕ ,Μπάμπης Χαραλάμπους,Καραθανασόπουλος Νίκος Μωραΐτης.
Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: Συνεχίζεται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό Κέρκυρας αφού κανένα μέτρο ή ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για τη δρομολόγηση της οριστικής και σωστής αντιμετώπισης του.
Στις 16 Δεκέμβρη εκπνέει η προθεσμία που είχε υπογράψει ο Νομάρχης Κέρκυρας για την πραγματοποίηση των δράσεων που χρειάζονται για την υποτιθέμενη ολοκλήρωση του έργου στις εγκαταστάσεις του λεγόμενου «ΧΥΤΑ»-- στη πραγματικότητα για μια τεράστια χαβούζα πρόκειται-- που βρίσκεται στην περιοχή «Ακροκέφαλος» Τεμπλονίου του Δήμου Κερκυραίων. Μια περιοχή που εκ των πραγμάτων έπρεπε ήδη να θεωρείται υπερκορεσμένη, αφού για 40 χρόνια και πλέον δέχεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα σκουπίδια της Κέρκυρας.
Ήδη η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΕΥΕΠ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ κατά την επιθεώρηση που διενεργήθηκε στις 5-7-07, διαπίστωσε σοβαρότατες παραβάσεις στη λειτουργία του εν λόγω «ΧΥΤΑ» --αφού δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος--. Παρόλα αυτά όμως δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επισημαίνονται στην πράξη βεβαίωσης των παραβάσεων.
Πιο αποκαλυπτικά, ακόμη, είναι τα στοιχεία που αναφέρονται ύστερα από πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας την 26ην Αυγούστου του 2009, το οποίο επισημαίνει ότι οι κακοτεχνίες συνεχίζονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6809/6804/3-04-08 απόφασης τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων παρά το γεγονός πως στις 16-12-09 τελειώνει η προσωρινή αδειοδότηση που έχει δοθεί από τον Νομάρχη Κέρκυρας.

Το κλιμάκιο του ελέγχου ποιότητας διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

1. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του περιμετρικού τοιχίου, όμως στη βορειοδυτική πλευρά παρατηρήθηκαν διαρροές στραγγισμάτων που καταλήγουν σε αγωγό όμβριων. Οι διαρροές οφείλονται σε κακοτεχνίες.
2. Στην πάνω οριζόντια επιφάνεια του ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν ακάλυπτα απορρίμματα αλλά η διάθεση των απορριμμάτων στα πρανή δεν πραγματοποιείται με την ενδεδειγμένη μέθοδο της υγειονομικής ταφής.
3. Δεν έχει εγκατασταθεί το δίκτυο άντλησης, συλλογής και καύσης βιοαερίου.
4. Διαπιστώθηκε ότι ογκώδη αδρανή αντικείμενα δεν οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ αλλά εναποτίθενται σε παρακείμενο χώρο.
5. Δεν έχουν κατασκευαστεί τα φρεάτια παρακολούθησης--γεωτρήσεις του συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης του κινδύνου ρύπανσης και μόλυνσης των υπογείων υδάτων.
6. Δεν έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πλάτους 10μέτρων περιμετρικά του χώρου διάθεσης.
7. Δεν υπάρχει περιμετρική δεντροφύτευση εσωτερικά της περίφραξης

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για:

α) Την ταχεία και πλήρη αποκατάσταση όλων των πιο πάνω κακοτεχνιών και ελλείψεων –σε πρώτη φάση- που προκαλούν σοβαρές περιβαλλοντικές βλάβες και απειλούν άμεσα την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περί των «ΧΥΤΑ» περιοχής.
β) Τη δρομολόγηση όλων των δράσεων που θα οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου και θα αποτελέσουν την ολοκληρωμένη λύση. Λύση που θα περιλαμβάνει σοβαρή και αντικειμενική μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Νομό της Κέρκυρας με την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, το εργοστάσιο κομποστοποίησης και τέλος το χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με νέα χωροθέτηση, με δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μακριά από κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: