Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Πέντε δήμους (αντί τριών) θέλει η ΤΕΔΚ


Aπορρίπτει την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία τριών Δήμων στο νησί, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης η ΤΕΔΚ και στον αντίποδα προτείνει τη σύσταση 5 Δήμων στα όρια του νησιού. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης που έγινε για τον “Καποδίστρια 2” στο σημερινό Δ.Σ. της ΤΕΔΚ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Δήμαρχο Φαιάκων Μιχ. Κάρρα, την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια των Δημάρχων του Νομού, ώστε να ληφθεί μια κατ' αρχήν απόφαση για τη διοικητική διαίρεση του νομού.
Από την άλλη, επανέλαβε ότι εάν δεν λυθεί το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλεια των Δήμων, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ταύτιση με συνενώσεις Δήμων.
“Είμαστε αντίθετοι με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν συμφωνούμε με το Ι.Τ.Α. και ζητάμε τη διαίρεση του νησιού Κέρκυρας σε πέντε δήμους και όχι σε τρεις που προτείνει το Ινστιτούτο.
Ευελπιστούμε ότι εάν η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσουμε στον Καποδίστρια 2 θα λύσει και το οικονομικό. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία αρμοδιότητα, εάν πρώτα δεν εξασφαλιστούν οι πόροι για αυτές τις αρμοδιότητες. Θέση, η οποία έχει εκφραστεί από τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένη πρόταση ή έγγραφο από το Ινστιτούτο που να μας λέει τι προτείνει.
Ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ”, επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ.
Σε ότι αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση, βάση και των πρώτων κινήσεων του ΥΠΕΣ. ξεκινήσει Γ. Ραγκούση, ο κ. Κάρρας τόνισε πως “η Τ.Α. δεν γνωρίζει χρώματα και έχει πάντοτε ως εχθρό την κεντρική εξουσία όποιοι και αν την εκφράζουν”
Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει μια ανακολουθία μεταξύ του ίδιου του Ινστιτούτου καθώς “όταν το 2007 έστειλε με έγγραφο του σε επιτροπή την οποία συνέστησε να επεξεργαστεί τους Δήμους, όρισε κάποια κριτήρια τα οποία σήμερα είναι ανακόλουθα από την πρόταση που έκανε”.
“Ψηφιακή σύγκλιση”
Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ απασχόλησε και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τους Δήμους Αχιλλείων, Κορισσίων, Μελιτειέων και Παρελείων, για την ψηφιακή σύγκληση.
Οι τέσσερις δήμοι αποφάσισαν και ετοίμασαν πρόταση προς τη Διαχειριστική Αρχή για ένταξη στο ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκληση.
Οπως είπε ο κ. Κάρρας, η ΤΕΔΚ ως “ομπρέλα” θα καλύψει τους Δήμους, για την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης στην ΠΙΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: