Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Παραλήφθηκε από τη Νομαρχία η οριστική μελέτη διευθέτησης της Τάφρου Κωτσέλα


Την οριστική και πλήρη μελέτη του σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου της Τάφρου Κωτσέλα παρέλαβε χθες η Νομαρχία, από την μελετητική εταιρεία INTEGER Α.Τ.Ε. – ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.
Σε χθεσινή συνάντηση – σύσκεψη, ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας Αντώνης Γρίβας ενημέρωσε το Νομάρχη Στεφ. Πουλημένο, τον αντινομάρχη Κ. Λέσση και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας για τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου που συνοψίζονται στα εξής:
1. Η τάφρος Κωστέλα βρίσκεται εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και διέρχεται από τις Πολεοδομικές Ενότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Παγκρατέικων εκβάλει δε στη λίμνη Κόλλα.
2. Η μελέτη προβλέπει εγκιβωτισμό και κάλυψη της τάφρου έτσι ώστε κατά μήκος της να διαμορφωθεί δημοτικός δρόμος.
3. Απομακρύνεται από την κοίτη της ο αγωγός λυμάτων της ΔΕΥΑΚ και προβλέπεται η κατασκευή νέων αγωγών εξωτερικά της τάφρου και από τις δύο πλευρές, που θα συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης.
4. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σύμφωνα με τη μελέτη στο ποσό των 6,5 εκ ευρώ.
5. Η τάφρος Κωτσέλα με τις διακλαδώσεις της είναι το σημαντικότερο έργο απορροής των ομβρίων υδάτων στην επέκταση της πόλης και έχει προβλεφθεί διατομή που να υπερκαλύπτει όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν από την αυξημένη δόμηση μέσα στις πολεοδομούμενες περιοχές.
6. Το έργο αυτό θα λειτουργήσει και ως εξυγιαντικό καθώς σήμερα διατίθενται στην Τάφρο Κωτσέλα εκτός από όμβρια και λύματα από παρακείμενες οικίες και επιχειρήσεις.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε η προοπτική χρηματοδότησης του έργου από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και διαπιστώθηκε ότι με τα ως σήμερα δεδομένα το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο ως αποχετευτικό και συνεπώς μέσω του Δήμου Κερκυραίων και της ΔΕΥΑΚ.
Για το λόγο αυτό, ο Νομάρχης θα ενημερώσει το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ στη διάθεση των οποίων θα θέσει και την εκπονηθείσα μελέτη για τις δικές τους ενέργειες.
Σημειώνεται τέλος ότι η εκπόνηση της μελέτης χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχία με το ποσό των 336.000 ευρώ και το ποσό αυτό περιλαμβάνει εκτός της οριστικής μελέτης της Τάφρου Κωτσέλα και την εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους Δήμους του Νομού της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: