Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχίζει αύριο η νέα σχολική χρονιά

Επίσημη πρώτη για τη νέα σχολική χρονιά αύριο με τις καθιερωμένες τελετές των αγιασμών. Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί και η διαχείριση, του ζητήματος της νέας γρίπης.
Σήμερα ο αντινομάρχης Κ. Λέσσης μαζί με τον διευθυντή των Τ.Υ. της Ν.Α., την επιβλέπουσα μηχανικό του έργου και τον εργολάβο, επισκέφθηκε τα Γενικά Λύκεια, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, που εκτελεί εκεί η Νομ. Αυτοδιοίκηση.
Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου, φτάνει τα 345.000 ευρώ.
“Χαιρόμαστε που το έργο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Είναι ένα έργο που με τις παρεμβάσεις που έγιναν, άλλαξε την εικόνα του 2ου και 3ου Λυκείου. Τα έργα θα συνεχιστούν.
Τα συγκεκριμένα σχολικά κέντρα είναι παλιά. της δεκαετίας του ‘70 και χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις. Εχουμε καταφέρει αλλάξουμε την εικόνα των δύο σχολείων. Έγινε τοποθέτηση νέων παραθύρων δαπέδων, τουαλετών, επεσήμανε ο κ. Λέσσης.

Σε επιφυλακή για τη γρίπη

Ο Περιφερειακός Διευθυντής, Χρήστος Άνθης, είχε σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων και τους διευθυντές εκπαίδευσης και θέμα τις τελευταίες λεπτομέρειες προετοιμασίας των σχολείων. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η εφαρμογή των οδηγιών που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης. Ο κ. Άνθης, μιλώντας στην ΕΡΑ είπε πως θα γίνει προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης της νέας γρίπης στα σχολεία με την εφαρμογή των μέτρων του Υπουργείου Υγείας στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν με βάση τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές.

Ο Υπ. Υγείας

Kανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά εάν υπάρξει ανάγκη, θα πρέπει να μη φοβηθούμε να τα κλείσουμε», επανέλαβε ο υπουργός Yγείας, Δημήτρης Aβραμόπουλος, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eθνκού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης. Ανέφερε ακόμη πως από την ως τώρα εμπειρία με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ωστόσο, αναλόγως του αριθμού των κρουσμάτων σε ένα σχολείο, η ειδική επιστημονική επιτροπή του Yπουργείου θα αποφασίζει αν θα κλείνει μία τάξη, ή ολόκληρο το σχολείο. Aντίθετα, με το πρώτο κρούσμα θα κλείνουν τα σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες (ιδιωτικά και δημόσια) και μάλιστα τα υπόλοιπα παιδιά θα λαμβάνουν προληπτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα.

H καθηγήτρια Παθολογίας, λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλου, δήλωσε ότι η απόφαση να μην κλείσουν τα σχολεία βασίστηκε στο παράδειγμα των HΠA και της Aυστραλίας. Όπως ανέφερε, αν λαμβανόταν απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον δύο μήνες, έως ότου εμβολιαστούν, κάτι που είναι δύσκολο να τηρηθεί. Eπίσης, η απόφαση δικαιολογείται από το γεγονός ότι γίνεται λόγος για «ελαφριά πανδημία».

O κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων και θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις. Υπογράμμισε ακόμη πως ελπίζει «να μην υπάρξουν τριγμοί για τη νέα γρίπη προεκλογικά, γιατί το θέμα πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: