Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κυρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής για 36 οικοδομικά τετράγωνα στην Π.Ε. Καλογραιών


Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνει η Νομαρχία για την αντιμετώπιση παλαιών και μεγάλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χωροταξία και την πολεοδομία στον τόπο μας είναι πλέον γεγονός. Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος υπέγραψε σήμερα το πρωί την Πράξη Εφαρμογής για 36 οικοδομικά τετράγωνα που αναφέρονται στην Πολεοδομική Ενότητα Καθολικών Καλογραιών, παρουσία της αρμόδιας Αντινομάρχη Μερόπης Υδραίου και εκπροσώπων των συναρμόδιων διευθύνσεων της Νομαρχίας.
Πρόκειται για θετικότατη εξέλιξη όπως ανέφερε ο Νομάρχης προς την κατεύθυνση της ορθολογικής ανάπτυξης και επέκτασης της πόλης προς την περιοχή αυτή και απαντά σε μια εκκρεμότητα που ταλαιπώρησε εκατοντάδες πολίτες από το 1987.
Ο Στεφ. Πουλημένος αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης επεσήμανε ότι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε η Πολεοδομική Ενότητα των Καθολικών Καλογραιών εκδόθηκε το 1987, η Πράξη Εφαρμογής ανατέθηκε το 1989, κινήθηκε με πολύ αργά βήματα ως το 1998 ενώ πάγωσε στη συνέχεια για μια ολόκληρη δεκαετία. Στο προσκήνιο η υπόθεση αυτή ξαναήρθε μόλις το 2007 και μετά την διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών έφθασε ως την σημερινή υπογραφή της κύρωσης 36 οικοδομικών τετραγώνων που αφορούν περίπου 1000 τίτλους ιδιοκτησίας και περίπου 140 στρέμματα πολεοδομημένης γης.
Από τα 140 στρέμματα, τα 40 αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους που αποδίδονται σε χρήση δια του Δήμου Κερκυραίων. Μέσα σε αυτήν την Πολεοδομική Ενότητα, με την πράξη κύρωσης που έγινε σήμερα, προβλέπεται χώρος για την ανέγερση σχολείου, για την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, καθώς και χώροι για την ανέγερση δύο παιδικών σταθμών.
Σημαντικό επίσης είναι ότι αποδίδεται και ένα μεγάλο τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης που έρχεται να συνδεθεί με την άλλη παράλληλη προσπάθεια που καταβάλει η Νομαρχία στην Πολεοδομική Ενότητα Αγίου Σπυρίδωνα. Αυτές οι δυο μαζί, θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο Κερκυραίων στη συνέχεια, να κατασκευάσει ολοκληρωμένο τον εσωτερικό δακτύλιο της πόλης, περίπου από την περιοχή της Βίλλα Ρόσσα έως την έξοδο στην Πλατυτέρα.
Σημειώνεται ότι η σημερινή κύρωση των οικοδομικών τετραγώνων συνδέεται με μια άλλη προσπάθεια της Νομαρχίας η οποία έχει αφετηρία της στην έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας που έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, και περιλαμβάνει πλέον στην Πολεοδομική Ενότητα Καθολικών Καλογραιών όλη την περιοχή μέχρι και τον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης.
Όσον αφορά τον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης, ο Νομάρχης τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του φιλοδοξούν να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα τα οποία θα επιτρέψουν και την κατασκευή του όταν ολοκληρωθούν αυτές οι πολεοδομικές μελέτες. Με την κατασκευή καί αυτού του δακτυλίου, όπως επεσήμανε, θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά η πόλη και θα είναι δυνατόν πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων από το βορρά στο νότο και το αντίστροφο να γίνεται χωρίς να χρειάζεται να περνούν από το κέντρο της πόλης.
Ο Στεφ. Πουλημένος διαβεβαίωσε επίσης όλους τους κερκυραίους και τους ενδιαφερόμενους ότι η Αντινομαρχία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και η αρμόδια Διεύθυνση κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν όλες οι προσπάθειες στο μεγάλο μέτωπο εκκρεμοτήτων που έρχονται από δεκαετίες πριν και αφορούν τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: