Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση Δ.Πουλιέζου για τα δημοτικά καταστήματα


Με αφορμή σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας από πολλές πλευρές, μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων του τρόπου διάθεσης των δημοτικών καταστημάτων προς ιδιώτες, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Πουλιέζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διάθεση των δημοτικών καταστημάτων έχει ως στόχο από τη μια την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και των Αδελφάτων και από την άλλη, την τόνωση της αγοράς μέσω της προσφοράς επαγγελματικής στέγης χαμηλού κόστους, ιδίως σε νέους επιχειρηματίες.

Η μίσθωση των καταστημάτων αυτών διέπεται από τους όρους που θέτει ο νομοθέτης προκειμένου να προστατευθεί η επαγγελματική και επιχειρηματική δράση με αναγκαστική μίσθωση 12ετίας η οποία μπορεί να παρατεθεί κατά τέσσερα ακόμη έτη μετά από αίτηση του μισθωτή.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του Δήμου Κερκυραίων και των Αδελφάτων, ο χαρακτήρας των μισθώσεων αυτών έχει διαστρεβλωθεί προ πολλού, τόσο ως προς το γράμμα και το πνεύμα του νόμου όσο ως προς την κοινωνική υποχρέωση της ισονομίας και επιχειρηματικής ισοπολιτείας.

Μια μερίδα επιχειρηματιών, έχει μετατρέψει τα συγκεκριμένα ακίνητα σε προσωπικό περιουσιακό στοιχείο. Τα καταστήματα αυτά μεταβιβάζονται από πατέρα σε γιο και στη συνέχεια σε εγγονό, έχοντας περάσει ήδη στην τρίτη γενιά αυτών που αρχικά έλαβαν το μίσθωμα!

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, καταβάλλοντας δεκαετίες τώρα μόνο την αναπροσαρμογή του τρέχοντα πληθωρισμού, όπως προβλέπει ο νόμος, επιβαρύνονται με ελάχιστο ενοίκιο, για δράσεις που σε αρκετές περιπτώσεις τους αποφέρουν τεράστια κέρδη. Την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες με ανάλογα καταστήματα, αναγκάζονται να πληρώνουν πολλαπλάσια ενοίκια σε ιδιώτες.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνιστεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, προασπίζοντας τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων κληροδοτημάτων οφείλει να επαναφέρει το καθεστώς ισοπολιτείας στην τοπική επιχειρηματική αγορά.

Οι αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται μεταξύ των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται και κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων προαναγγέλλει τη διαμόρφωση μιας κατάστασης μάλλον δυσάρεστης στην τοπική μας κοινωνία με επίκεντρο τις επιλογές του Δήμου μας.

Οφείλω να υιοθετήσω τις αντιδράσεις της αγοράς. Δρώντας με βάση τη συνείδησή μου αλλά και με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θα στηρίξω τη διαδικασία επαναδημοπράτησης του συνόλου των καταστημάτων που έχει στην ιδιοκτησία του τόσο ο Δήμος Κερκυραίων όσο και τα Αδελφάτα, για τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί - και μάλιστα προ πολλών ετών - η διάρκεια της υποχρεωτικής επαγγελματικής τους μίσθωσης.

Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος κρατά ίσες αποστάσεις από όλους, ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: