Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην "Κέρκυρα Σήμερα"



Αισιόδοξη ότι η Ν.Δ. θα πετύχει την ανατροπή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Οπως ακόμη τονίζει, η Ν.Δ. "κάνει μια ειλικρινή εκστρατεία λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους,αντίθετα το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει για άλλη μια φορά στη κλασσική συνταγή του της δημαγωγίας".



Κυρία Μπακογιάννη, μας χωρίζουν ελάχιστες ημέρες από τις εκλογές. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να κάνει η ΝΔ τη «μεγάλη ανατροπή;


"Βεβαίως και υπάρχουν. Είναι αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη αναμέτρηση αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Πιστεύω ότι θα κάνουμε την ανατροπή. Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι της ΝΔ, μετά το ξάφνιασμα των πρόωρων εκλογών και έχοντας καταλάβει απόλυτα ότι αυτές ήταν επιβεβλημένες για το εθνικό συμφέρον, δίνουν καθημερινά μάχη για τη μεγάλη νίκη. Είμαστε η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, η παράταξη που αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδας".

Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι θα κριθεί η έκβαση των εκλογών;



"Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να ξεπεράσει τις δομικές της παθογένειες. Πιστεύω ότι σήμερα ο πολίτης, πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος από ποτέ, γνωρίζει ότι χωρίς ριζικές τομές δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Το ευκολότερο πράγμα απ ‘όλα είναι να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες. Αλλά ποιόν ωφελεί αυτό; Σίγουρα όχι τον τόπο ή τους πολίτες. Εμείς κάνουμε μια ειλικρινή εκστρατεία λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους.
Ο Πρωθυπουργός και όλοι μας από την Θεσσαλονίκη και μετά παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει για άλλη μια φορά στη κλασσική συνταγή του της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της πόλωσης. Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν και είμαι σίγουρη ότι στις 4 Οκτωβρίου θα στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία".



Το γεγονός ότι η ΝΔ εισήλθε αρχικά στην προεκλογική περίοδο με
διχασμένη την κομματική της βάση για την σκοπιμότητα των εκλογών, δυσκολεύει την προεκλογική προσπάθεια της ΝΔ;



"Η Νέα Δημοκρατία δίνει την μάχη ενωμένη. Αυτό είναι σαφές. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο τόπος δεν άντεχε μια οιονεί προεκλογική εκστρατεία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός έλαβε μια δύσκολη απόφαση με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Τώρα προχωράμε όλοι μαζί οι νεοδημοκράτες. Ο στόχος μας είναι η νίκη και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε".


Αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τα 5,5 αυτά χρόνια ήταν «χαμένα» για τη χώρα. Τι απαντάτε σε αυτούς;


"Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι ψύχραιμοι και αντικειμενικοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια αυτή την πολιτική. Δεν θέλω να εμπλακώ σε παρελθοντολογία, νομίζω ότι το αύριο πρέπει να μας απασχολεί και όχι το χθες, αλλά για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να θυμίσω ότι το 2004, όταν η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη, το έλλειμμα ήταν στο 7,5% του ΑΕΠ και η ανεργία ξεπερνούσε το 11%.
Δεν θα αναφερθώ τώρα στις μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας όπως μεταξύ άλλων στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ, στον ΟΤΕ, στο Λιμάνι του Πειραιά, στην Ασφαλιστική ή στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Σκεφτείτε απλώς για μια στιγμή τι θα γινόταν αν μας έβρισκε έτσι, όπως μας άφησε το ΠΑΣΟΚ, η διεθνής κρίση. Έγινε λοιπόν έργο, αδιαμφισβήτητα. Κάναμε βεβαίως λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά η μπήκε η χώρα σε μια τροχιά προοπτικής".



Το ίδιο υποστηρίζουν και για την περιφέρεια. Ότι δηλαδή δεν κάνατε απολύτως τίποτα γι’ αυτήν, με αποτέλεσμα να γυρίσει χρόνια πίσω. Τι απαντάτε;

"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια να αλλάξει την εικόνα της επαρχίας. Αξιοποίησε στο έπακρο τα κονδύλια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και μαζί με τους εθνικούς πόρους ολοκλήρωσε και κυρίως δρομολόγησε μια σειρά μεγάλων έργων, που κυριολεκτικά αλλάζουν την περιφέρεια. Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ότι και οι 13 περιφέρειες της χώρας έχουν φτάσει στο 100% την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όταν το 2004 που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας αυτή δεν ξεπερνούσε ως μέσο όρο το20%, περίπου. Ολοκληρώσαμε ταχύτατα την Εγνατία Οδό, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τόσο η Ιόνια Οδός όσο και η Κορίνθου – Πατρών, που εκτείνεται μέχρι την Ηλεία, ολοκληρώνεται ένας δρόμος καρμανιόλα στο λεγόμενο «πέταλο» του Μαλιακού, προχωράνε οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.
Αυτά είναι μόνον κάποια έργα που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για το έργο μας, για την αποτελεσματικότητά μας. Προφανώς υπήρξαν και καθυστερήσεις. Προφανώς υπήρξαν και αστοχίες. Κανείς, όμως, δεν διεκδικεί το αλάθητο. Γι’ αυτό παλεύουμε, να γινόμαστε καλύτεροι, να εξυπηρετούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον πολίτη".



Τι χρειάζεται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία; Αρκούν αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ, τα οποία φαίνεται πως πείθουν τους πολίτες;


"Για το αν τους πείθουν δεν είμαι τόσο βέβαιη. Αλλά αυτό θα φανεί το βράδυ των εκλογών. Από εκεί και πέρα, όμως, αν θέλουμε να ανακάμψει η οικονομία μας, έχουμε ανάγκη από βαθιές και ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Η κυβέρνηση μας ξεκίνησε αυτό το έργο και είχε αποτελέσματα, δεδομένου ότι πετύχαμε, πριν ξεσπάσει η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 80 χρόνων, να περιορισθεί το έλλειμμα, να μειωθεί η ανεργία και να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.
Η διεθνής οικονομική κρίση ανέκοψε αυτή την πορεία και ανέδειξε τις χρόνιες ανεπάρκειες της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός μιλάει ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Λ
έει τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς είναι και δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις ούτε να τάξει λαγούς με πετραχήλια όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ. Όλοι μας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με θάρρος και ξεκάθαρες κουβέντες. Και δεσμευόμαστε ότι με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων μπορούμε να τα καταφέρουμε".



Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση δεν κάνατε απολύτως τίποτα για την αντιμετώπισή της…


"Αυτοί που τα λένε αυτά, είτε το κάνουν εσκεμμένα και για μικροπολιτικούς λόγους, είτε ζουν κάπου αλλού. Ξεχνούν φαίνεται ότι ήμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις. Άμεσα κάναμε πράξη πολιτική πρόσθετης προστασίας για τους δανειολήπτες και υλοποιήσαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ρευστότητα στην οικονομία.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώσαμε το έκτακτο πρόγραμμα για τον τουρισμό. Το ΤΕΜΠΕ το ανακοινώσαμε τον Ιανουάριο, όπως και τις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
Επιπλέον, την ίδια περίοδο παρουσιάσαμε και την πρώτη δέσμη μέτρων για περιορισμό των ελαστικών δαπανών κατά 10%, του περιορισμού των αμυντικών δαπανών, αλλά και επιμέρους πολιτικές περιορισμού δαπανών και βεβαίως στην πορεία υπήρξαν και μέτρα στην κατεύθυνση των εσόδων.
Επίσης, από τις αρχές του 2009 μέχρι και σήμερα ένα συνολικό πακέτο περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ έχει κατευθυνθεί καθαρά στην στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης. Το έργο μας αυτό είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουν συγκεκριμένα και να μας πουν τι θα κάνουν. Εμείς είμαστε ώριμοι και έτοιμοι. Αυτοί δεν είναι. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να καταστροφολογούν. Ο ελληνικός λαός θέλει πρόγραμμα. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει. Το μόνο που έχει είναι κρυφή ατζέντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: