Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Καραμανλής: "Θα παραμείνω στην ηγεσία της ΝΔ"


Τους λόγος για τους οποίους οδηγηθήκαμε στις πρόωρες εκλογές επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα: "Είμαι παλιός μαχητής" είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα για την αναμέτρηση των εκλογών.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, ενώ για όσους δημιούργησαν προβλήματα στην κυβερνητική παράταξη και απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους τους, σημείωσε πως φθάνει η ώρα της κρίσης με την επιλογή προσώπων στα ψηφοδέλτια.


"Τίποτε δεν είναι προεξοφλημένο για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ξέρω ότι η μάχη αυτή κερδίζεται και θα τα δώσω όλα όσο ποτέ μέχρι τώρα", δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Σε ερώτηση αν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις εκλογές, απάντησε: "όχι δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να κρίνουν ποιος έχει την θέληση την γνώση και την εμπειρία να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται για τον τόπο."

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΛΑΟΣ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, λέγοντας ότι πιστεύει στις ισχυρές πλειοψηφίες, γιατί αυτές μπορούν να δώσουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα. Ειδικότερα για τον ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ιδεολογία και με τα άκρα δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεργασία.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αποκλειστικό κριτήριο για την απόφασή του να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή ήταν το εθνικό συμφέρον και μόνο και απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε "αυτός είμαι, σας παρουσίασα την πολιτική μου, μπορεί να υπήρξαν επιμέρους λάθη και αδυναμίες, αυτά που λέω έχω τη βούληση να τα κάνω και θα τα κάνω".

Σε ερώτηση αν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια υποψήφιοι των οποίων τα ονόματα μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα, απάντησε ότι "όλοι κρίνονται από τη συνολική τους συμπεριφορά και κάλεσε τους δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή μερικές μέρες".

Σε ερώτηση σχετικά με την επερχόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Παπούλια διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ θα τον υποστηρίξει, ενώ διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο προταθεί θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου. Ο Πρωθυπουργός επέκρινε για ακόμα μία φορά το ΠΑΣΟΚ ότι με την στάση του στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκβίασε τις εκλογές.



Εθνικά θέματα

Σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι "πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα".

"Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.

"Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα", υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: "Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας". Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα".

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης "ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.

"Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές", τόνισε χαρακτηριστικά.



Οικονομία

Όσον αφορά την Οικονομία ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος, προαναγγέλλοντας δύσκολη διετία και επαναλαμβάνοντας τις χθεσινοβραδυνές του εξαγγελίες για θεραπεία του δημόσιου τομέα, χτύπημα της φοροδιαφυγής και συνέχιση -με μεγαλύτερη ορμή- των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Η συνταγή αυτή είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει, αλλά απαιτεί [...] προσπάθεια δύο ετών», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Προειδοποίησε δε, ότι «αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις, ο λογαριασμός θα έρθει λίγο αργότερα πολύ βαρύτερος».

Διευκρίνισε ότι «δεν μίλησε ποτέ για αύξηση φόρων», ενώ πρόσθεσε ότι εγγυάται «βεβαίως και απερίφραστα» πως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου έως το τέλος του 2009. Επισήμανε ακόμη ότι με τις εξαγγελθείσες -χθες- πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», αλλά «βατές» και «όχι τραγικές», «μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία […]. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. [...] Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση, μόνιμα, δομικά». Υπογράμμισε ότι ουδέποτε υπαινίχθηκε «τραγική κατάσταση της οικονομίας» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην κρίση «έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

Ερωτηθείς γιατί δεν εφάρμοσε νωρίτερα τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα, τόνισε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων ήταν αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμη, αλλά εκείνο που άλλαξε τα πράγματα και τα έκανε πιο επείγοντα, είναι η κρίση.

Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή με καλύτερες διασταυρώσεις, περισσότερους ελέγχους, αυστηρότερες ποινές και επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης. Σχετικά με το αν τα εξαγγελθέντα μέτρα πλήττουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είπε μεταξύ άλλων ότι «όταν κηρύσσεις πόλεμο στη φοροδιαφυγή, δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι αυτοί που πλήττονται».

«Πλήρως εσφαλμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική, π.χ., στήριξης των ΜΜΕ, δεν έχει ως κύριο αποδέκτη τους οικονομικά ασθενέστερους και υπενθύμισε ότι, από τις αρχές του 2009, συνολικό πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί στη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και διερωτήθηκε: «Δεν έπρεπε να κάνουμε το πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, που στήριξε 50.000 επιχειρήσεις και διατηρήθηκαν στη ζωή και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους;».

Για το Ταμείο κατά της Φτώχειας τόνισε ότι «έχει κάνει πράγματα, όπως και συνολικότερα η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για τον κοινωνικό ιστό και θα συνεχίσει να τα κάνει [...], αλλά πάντα με μια προϋπόθεση: ότι θα βρίσκονται εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας». «Συνολικά και παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά», είπε, «η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από κυβερνητικές πολιτικές και κοινοτικά προγράμματα υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή. [...] Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα διακινδυνεύσω να τιναχθεί στον αέρα για να φανώ πιο ευχάριστος», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση κλάδων, όπως οι κατασκευές, ή τα τρόφιμα, επισήμανε ότι «είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους», αλλά ό,τι γίνει, θα γίνει και πάλι εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.
news.ert.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: