Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Καραμανλής-Οι αντιδράσεις στην Κέρκυρα


Τη διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η απόφασή του για πρόωρες εκλογές είναι πράξη ευθύνης, προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία πιο δυνατή. Σε νέο μήνυμά του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει τον τόπο να σέρνεται μέσα ένα προεκλογικό κλίμα για έξι μήνες, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλούσε εκλογές τον Φεβρουάριο”.
Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα στην ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο υπ. Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας μιλώντας τηλεφωνικά στο “Τηλεκέρκυρα” εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι “η Ν.Δ. θα καταφέρει να κερδίσει και αυτές τις εκλογές, αν και δεν είναι εύκολο, καθώς δημοσκοπικά, υστερεί”.
Ο κ. Δένδιας, δήλωσε αναλυτικά τα εξής:
Ο πρωθυπουργός, έκανε μια εξαιρεική και απολύτως πειστική ανάλυση. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διλλήματα. Το Εθνικό συμφέρον είναι αυτό το οποίο επιβάλλει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Η κοινωνία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου.
Η Ν.Δ. θα καταφέρει να κερδίσει και αυτές τις εκλογές. Δεν είναι εύκολο, δημοσκοπικά, υστερούμε. Χρειαζόταν μεγάλη πολιτική γενναιότητα για να κάνει κανείς αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και να κερδίσουμε τις εκλογές. Υπάρχει χρόνος.
Υπήρξαν συμπεριφορές που πλήγωσαν και δικαίως, ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που ακολουθούσαν την παράταξη. Κάναμε λάθη, σημαντικά αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Κρίσιμης σημασίας θα είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, του μηνύματος που θα εκπέμψει κεντρικά η Ν.Δ. στην κοινωνία.
Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να διορθωθούν, αλλιώς δε θα είμασταν πίσω στις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να αφουγκραστούμε τους πολίτες”.
Οι αντιδράσεις
της αντιπολίτευσης

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, σε δήλωσή της για τις πρόωρες εκλογές δήλωσε τα εξής:
“Ο κ. Καραμανλής επιτέλους έπραξε το αυτονόητο και προκήρυξε Εθνικές Εκλογές. Ευρισκόμενος σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της χώρας, χωρίς το παραμικρό σχέδιο και πρόγραμμα για το μέλλον και με ένα κόμμα να βρίσκεται σε πλήρη αποσυντονισμό και σύγχυση, ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνηση της ΝΔ αποχωρούν, παραδεχόμενοι την πλήρη αποτυχία τους. Αποχωρούν έχοντας πισωγυρίσει αναπτυξιακά τη χώρα κατά δεκαετίες και έχοντας υποθηκεύσει το μέλλον της με κάθε δυνατό τρόπο.
Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και του αγώνα για όλους μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο με σχέδιο και πρόγραμμα και λύσεις για την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν υπάρχουν «δύσκολοι δρόμοι», δεν υπάρχουν μονόδρομοι, όπως παρουσιάζονται από τη ΝΔ. Υπάρχουν επιλογές, υπάρχουν πρωτοβουλίες, υπάρχει ένα άλλο όραμα, μια διαφορετική αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ήρθε η ώρα, η χώρα να αλλάξει σελίδα, να αλλάξει προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, μπορούν να το εγγυηθούν αυτό – μπορούν να εγγυηθούν μια νέα πορεία για τη χώρα, μια νέα πορεία για την Κέρκυρα.
Η σημερινή ημέρα, ημέρα της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, είναι πραγματικά σημαδιακή. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από αυτή, για την έναρξη της νέας πορείας μας, για την επίτευξη όλων των νέων μας στόχων. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, ήταν πάντα ένα Κίνημα από τους «Πολίτες για τους Πολίτες».
Γι’ αυτό το λόγο, η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα είναι μια πραγματική νίκη των Πολιτών, για μια ανθρώπινη κοινωνία, με διαφάνεια, με κοινωνική δικαιοσύνη, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Για ένα αισιόδοξο, δημιουργικό και υπερήφανο παρόν και μέλλον για εμάς και τα παιδία μας.
Αυτή η προοπτική αξίζει στη χώρα, αυτή η προοπτική αξίζει στην Κέρκυρα. Για αυτή την προοπτική θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια, ισχυρή θέληση για ουσιαστικές αλλαγές και πίστη ότι θα επιτύχουμε”.

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Δια χειλέων πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ομολογήθηκε επίσημα αυτό που ο Ελληνικός Λαός διαπίστωνε καιρό τώρα: Η κυβέρνηση απέτυχε. Η χώρα είναι ήδη σε περιπέτεια. Τα χειρότερα ακολουθούν. Ο Ελληνικός Λαός καλείται να επιλέξει νέα κυβέρνηση.
Αυτά είπε ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας καλά ότι η ζοφερή κατάσταση της χώρας μας την οποία περιέγραψε είναι αποτέλεσμα της δικής του διακυβέρνησης.
Με βουλευτές και υπουργούς που υπάρχει ισχυρή υποψία ότι εμπλέκονται σε σωρεία αμαρτωλών υποθέσεων διασπάθισης και κλοπής δημόσιου πλούτου.
Με κοπάδια από τρωκτικά (οικογένειες, ξαδέρφια, κουμπάροι και κάθε είδους κολλητοί) σε ΔΕΚΟ και Δημόσιες Επιχειρήσεις να λεηλατούν το δημόσιο πλούτο.
Να ξεπουλούν όσο-όσο δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα το χρέος της χώρας να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη!
Πλήρης ομολογία αποτυχίας”.

Η Ν.Ε. του ΚΚΕ
“Η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, που γίνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης γίνεται λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Ν.Ε. του ΚΚΕ, που επισημαίνει και τα εξής:
Το κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες, τα δύο μεγάλα κόμματα τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να βγει μία ισχυρή Κυβέρνηση, μία κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι για το λαό, αλλά για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.
Μία Κυβέρνηση ικανή να πάρει πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να πάρουν μέτρα υπέρ του λαού, δεν θέλουν και δεν μπορούν. Ο λαός πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια, πρέπει να καταδικάσει και τους δύο, να τους αποδυναμώσει και να φέρει το λαϊκό κίνημα ένα βήμα μπροστά για να αντιμετωπίσει την νέα λαίλαπα που έρχεται, ανεξάρτητα ποιος από τους δυο είναι στην Κυβέρνηση.Για να γίνει δυνατός ο λαός βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το Κ.Κ.Ε”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων” σημειώνει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, και συνεχίζει:
Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει.Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια. Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο.
Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: