Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ME ISO

Yπογράφηκε σήμερα το πρωί στο Φαληράκι η σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ και των εκπροσώπων της Ένωσης των Εταιρειών “EUROTEC Ανώνυμη Μελετητική Εταιρεία και MENTORIG Α.Ε” σχετικά με τη λήψη Διαχειριστικής Επάρκειας και πιστοποίηση του Δήμου (I.S.O).

O Δήμαρχος Κερκυραίων ανέφερε ότι η επιλογή των αναδόχων έγινε μετά από ανοιχτό διαγωνισμό, καθώς και ότι η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 40.500 ευρώ και θα υλοποιηθεί με ίδιους πόρους σε χρονικό ορίζοντα 10 μηνών.
Η σύμβαση αφορά στην πιστοποίηση της δυνατότητας προγραμματισμού, οικονομοτεχνικής παρακολούθησης και ολοκλήρωσης των έργων /δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος Κερκυραίων, με κύριο αντικείμενο την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και των τηρούμενων διαδικασιών, έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης υλοποίησης των έργων που θα αναλάβει ως τελικός δικαιούχος κατά την Δ’ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.
Με το πέρας του έργου θα μπορεί πλέον ο Δήμος να συμπεριληφθεί στους Δήμους της Ελλάδας που θα έχουν πιστοποίηση των υπηρεσιών τους από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης ο οποίος είναι διαπιστευμένος από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO “Για να φθάσουμε στην υπογραφή της μελέτης πιστοποίησης, ήταν μακρύς ο δρόμος.
Χρειάστηκε να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία και να γίνει ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, με βάση τις οποίες ο Δήμος θα μπορέσει να λάβει τις εξειδικευμένες αυτές πιστοποιήσεις. Οι πιστοποιήσεις αυτές με τη σειρά τους, θα του επιτρέψουν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ” επεσήμανε ο κ. Μικάλεφ.

Οι μελετητές

Σύμφωνα με τους μελετητές κ.κ. Ραϊδη και Κρικέλα που ανέλαβαν την πιστοποίηση του Δήμου Κερκυραίων το έργο θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση, ο Δήμος θα μπορέσει να λάβει την πιστοποίηση της διαχειριστικής του επάρκειας κατά τη μεταβατική περίοδο, ώστε να διεκδικήσει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια θα προσαρμόσει τη λειτουργία του στο εθνικό πρότυπο του ΕΛΟΤ ώστε να λάβει την τελική πιστοποίηση ISO.

Το έργο αυτό σημείωσε ο κ. Ραϊδης “θα δώσει σημαντικά οφέλη στο Δήμο τόσο μέσω της εσωτερικής οργάνωσης της λειτουργίας του όσο και μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων που θα λάβει”.

Ο κ. Κρικέλας, επισήμανε ότι ο Δήμος Κερκυραίων θα είναι ένας από τους 100 Δήμους που θα πιστοποιηθούν σε σύνολο 1100 ΟΤΑ σ’ ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά στην Ελλάδα αναμένεται να πιστοποιηθούν περίπου 400 φορείς και μόνο αυτοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους που θα λάβει η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: